Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
5 неустоими рецепти с тиквички, които ще върнат лятото в чинията ви
Автор: Десислава Томева 17:06 / 13.06.2025Коментари (0)21667
© Фокус
Тиквичката е като онзи тих герой в кухнята, който не се натрапва, но без него сякаш нещо липсва. В лятото тя е на сцената с пълния си блясък: лека, сочна, универсална. А ние сме тук, за да й дадем заслужената роля. Ето пет рецепти, с които ще я въздигнем на пиедестал – пържена, печена, сурова или пълнена.

Класическите пържени тиквички с млечен сос

Хрупкава коричка, мека сърцевина и онзи сос, който все забравяме как точно се прави, но никога не забравяме вкуса му. Нарежете тиквичките на тънки колелца, посолете, отцедете малко вода, оваляйте в брашно (или царевично брашно за екстра хрупкавост) и пържете до златисто. Сосът – кисело мляко, чесън, копър и щипка сол. Това не е просто гарнитура, а лятно изкушение.

Пълнени тиквички с кайма и ориз

Издълбайте средно големи тиквички и ги напълнете с класическа плънка от кайма, ориз, лук и подправки. Печете ги на фурна с доматен сос или просто покрити с малко вода и мазнина. Ако сте в лятна диета – заменете каймата с киноа, булгур или гъби. Вкусът остава плътен, но без усещането за тежест.

Ориз с тиквички по манастирски

Тук говорим за тишина и лекота в чинията. Запържват се лук, морков, чесън, добавят се тиквички на кубчета, после ориз и вода в съотношение 1:3. Когато всичко се свари, се поръсва с пресен магданоз и копър. Поднася се топло или студено – и в двата случая вкусът е спокоен и домашен.

Салата с мариновани сурови тиквички

Настържете или нарежете на тънки ленти свежи тиквички. Полейте ги със смес от зехтин, лимонов сок, сол и щипка мед. Оставете ги да се мариноват 10-15 минути. Добавете пармезан, ментови листа, малко счукан орех и получавате салата с характер – неочаквано свежа и лятна.

Огретен с тиквички и сирене

Настъргани тиквички, малко изцеден сок, добавено яйце, натрошено сирене, 2 с.л. брашно и подправки по избор. Сместа се изсипва в тавичка, запича се до златисто и изчезва още гореща. Подходяща е както за вечеря, така и за следващия ден в кутията за обяд в офиса, съветва "Фокус“.

За мен тиквичката е като сезонен подарък – краткотраен, но щедър. От нас зависи дали ще я превърнем в нещо банално или в история, която се разказва през вкусове. А с тези пет рецепти имате всичко необходимо за едно вкусно лято, без излишни усложнения.

Още по темата: общо новини по темата: 345
13.07.2025 »
12.07.2025 »
12.07.2025 »
12.07.2025 »
12.07.2025 »
12.07.2025 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2025
Кабинетът "Желязков"
Световна черна хроника
Районните кметове на "Младост" и "Люлин" напускат ПП заради натиск
Чалгаджийка е хваната много пияна след ПТП!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: