Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
7 противовъзпалителни, полезни за мозъка суперхрани, които пазят от Алцхаймер
Автор: Петя Кузева 18:32 / 11.06.2024Коментари (0)1083
©
Мозъкът е командният център на нашето тяло и се нуждае от постоянно снабдяване с хранителни вещества, за да функционира оптимално. Храните, които ядем, играят решаваща роля за подобряване на когнитивната функция и намаляване на риска от невродегенеративни заболявания, казват лекарите.

Според shefinds.com богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, подправки, стимулиращи мозъка Омега-3 мастни киселини. Всички те допринасят за оптималното здраве на мозъка, казват диетолозите д-р Джеси Федер и д-р Пол Дайдоун.

Връзката между диетата и цялостното благосъстояние е неоспорима. Въпреки че ролята на храненето за физическото здраве е добре известна, изследванията също така подчертават значителното му въздействие върху здравето на мозъка. Мозъкът, командният център на нашето тяло, зависи от постоянното снабдяване с хранителни вещества, за да функционира оптимално. Въпреки че има някои ултрапреработени храни, които трябва да избягвате, има и много страхотни храни, които да добавите към чинията си за по-здрав мозък.

Спанакът подпомага мозъчната функция

Спанакът е богат на хранителни вещества, насърчава цялостното здраве и има значителна роля в поддържането на мозъчната функция и намаляването на риска от когнитивни заболявания. Богат на витамини, минерали и антиоксиданти, спанакът предлага множество ползи.

"Спанакът е пълен с фибри и други хранителни вещества, включително витамини А, С, К, фолат, желязо и калций. Голямото количество антиоксиданти е чудесно за борба с възпалението в цялото тяло, включително мозъка и сърцето", казва д-р Федер.

Освен това, изобилието от витамин К в спанака е пряко свързано с подобрения в когнитивните способности и сърдечно-съдовото здраве. Проучванията показват, че редовната консумация на листни зеленчуци като спанак може да помогне за забавяне на свързания с възрастта когнитивен спад и предпазва от невродегенеративни заболявания.

Боровинки, богати на антиоксиданти

Боровинките са невероятно полезни за здравето на мозъка и намаляват риска от когнитивни заболявания. Пълни с антиоксиданти, тези малки плодове имат противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за различни аспекти на нашето благосъстояние.

"Боровинките са едни от най-високо антиоксидантните плодове, които също са заредени с фибри и други хранителни вещества, включително витамин С, А, К, калий и манган. Голямото количество антиоксиданти е чудесно за борба с възпалението в цялото тяло, включително мозъка и сърцето", казва д-р Федер.

Освен това боровинките съдържат съединения, които са свързани с подобрена когнитивна функция и памет. Редовната консумация на боровинки се свързва със забавяне на свързания с възрастта когнитивен спад и намаляване на риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.

Сьомгата, мазна риба, богата на омега 3 мастни киселини, е известна с многото си ползи за здравето, включително подпомагане на мозъчната функция и намаляване на риска от когнитивни заболявания.

Сьомгата е протеинова суперхрана

Пълна с висококачествен протеин, антиоксиданти и хранителни вещества, сьомгата се счита за протеинова суперхрана. Федер обяснява: "Сьомгата е протеинова суперхрана, много богата на здравословни мазнини, антиоксиданти и хранителни вещества, включително B6, B12, селен, ниацин, фосфор, тиамин и пантотенова киселина".

Омега-3 мастните киселини, открити в сьомгата, играят жизненоважна роля в поддържането на когнитивната функция и поддържането на здравето на мозъка. Редовната консумация на омега-3 мастни киселини се свързва с подобрена памет, концентрация и цялостна мозъчна функция.

В допълнение, противовъзпалителните свойства на сьомгата могат да помогнат за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Включването на сьомга във вашата диета може да бъде вкусен и ефективен начин да подхраните мозъка си и да се предпазите от когнитивен спад.

Авокадото може да помогне за понижаване на нивата на холестерола

Авокадото, често възхвалявано заради кремообразната си текстура и приятен вкус. Той е мощен източник на хранителни вещества, които могат да поддържат здравето на мозъка и да намалят риска от когнитивни заболявания. Богато на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, авокадото може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

"Авокадото е една от най-здравословните мазнини на планетата. То е много богато на мононенаситени мазнини, както и на диетични фибри. Освен това е отличен източник на витамини от група В, витамин С, витамин Е, витамин К, фолиева киселина, калий, магнезий и антиоксиданти", казва д-р Федер.

В допълнение, високото съдържание на витамини, особено витамин К и фолиева киселина, поддържа здравето на мозъка и когнитивната функция. Проучванията показват, че авокадото може да помогне за подобряване на паметта и концентрацията и да намали риска от свързан с възрастта когнитивен спад.

Гръцко кисело мляко, пълно с протеини и пробиотици

Гръцкото кисело мляко (бел. ред. бактерията в него е българска) е не само вкусно, но и пълно с ползи. Той е невероятно полезен за здравето на мозъка и намалява риска от когнитивни заболявания. Заредено с протеини и пробиотици, гръцкото кисело мляко предлага множество ползи за здравето.

Пробиотиците, открити в гръцкото кисело мляко, допринасят за по-здравословна храносмилателна система, насърчавайки здравето на червата и усвояването на хранителните вещества. Това от своя страна може да помогне за намаляване на възпалението в цялото тяло, включително мозъка и сърцето.

В допълнение, гръцкото кисело мляко е отличен източник на протеин, който е от съществено значение за поддържане на чиста мускулна тъкан и цялостна сила на тялото.

Противовъзпалителните свойства на куркумата

Когато става въпрос за здравословни подправки, куркумата царува като мощен съюзник в подкрепа на когнитивното здраве. Д-р Дайдоне подчертава ползите от куркумина, основното съединение в куркумата, заявявайки: " Куркуминът може да помогне за подобряване на мозъчната функция чрез намаляване на оксидативния стрес".

Това мощно антиоксидантно свойство на куркумина играе съществена роля в защитата на мозъчните клетки от увреждане на свободните радикали, като по този начин поддържа когнитивната функция и намалява риска от когнитивен спад.

Освен това, противовъзпалителните сили на куркумата допълнително допринасят за нейните способности за стимулиране на мозъка. Смята се, че хроничното възпаление играе важна роля в развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Чрез намаляване на възпалението в мозъка, куркумата може да помогне за намаляване на риска от тези заболявания и да насърчи цялостното здраве на мозъка.

Канелата подобрява когнитивната функция

Според експертите, когато искате нотка естествена сладост без недостатъците на захарта, канелата идва на помощ. Освен възхитителния си аромат, канелата се откроява като фантастична противовъзпалителна подправка, осигуряваща вкусен, но ефективен начин за поддържане на здравето на мозъка. 

"Доказано е, че канелата подобрява когнитивната функция и намалява маркерите на възпаление в мозъка", казва д-р Дайдоун.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: