Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
90-годишен сваля цената на тока с ново изобретение
Автор: Екип Ruse24.bg 12:56 / 09.05.2016Коментари (0)414
© Труд
С помощта на дървена тояжка 90-годишният Богомил Младенов демонстрира принципа, на който ще работи неговото изобретение
Сегашната цена на тока може да намалее поне 3-4 пъти, ако у нас бъде внедрено изобретението на 90-годишния кюстендилец Богомил Йорданов Младенов, което вече четвърта година чака ред да бъде разгледано от експерти от Патентното ведомство в София. То касае производството на електрическа енергия по нов, революционен начин, по законите на математиката и физиката и принципа на лостовата система, пише Труд.

"Лостовете и математиката са в основата на изобретението ми за евтин ток. Всичко, което съм написал, се основава на физическите закони от Архимед насам и на математиката. В моето изобретение използвам основно 8 броя лостове, лостови системи, двигателни и разпределителни оси. Каква точно ще бъде цената на тока, ако изобретението ми се внедри, не мога да сметна точно, но със сигурност тя ще е поне с 3-4 пъти по-ниска от сегашната. Защото аз не използвам за енергия никакви горивни материали. При сегашната енергия, която се добива, има изгаряне на въглища, газ и други горивни материали. При мен няма абсолютно никакви горивни процеси. Всичко опира до законите на физиката и тяхното приложение. Използваме осем вида лостови системи, които създават огромна сила и оттам КПД-то се увеличава неимоверно", твърди роденият в Кюстендил, но живеещ в Пловдив пенсионер.

Неговият иновационен метод е описан върху 28 страници с математически и физически обосновки и чертежи, а иновацията е заведена под №23 на 05.12.2013 г. "Платихме и солидна сума, за да се внесе от съответната юридическа институция в Патентното ведомство, но явно още не ни е дошъл ред за разглеждане на иновацията на баща ми", твърди Венелина Младенова, по-малката дъщеря на дядо Богомил.
"За съжаление разполагаме само с по трима експерти във всяка от трите области, а най-много - над 150, са именно казусите в сферата на машиностроенето. 

Първоначално документацията с откритието на Богомил Младенов беше разпределена на експерт електроинженер, но впоследствие се оказа, че става дума за иновация от областта на машиностроенето и се стигна до преразпределение на случая на друг експерт. В момента все още разглеждаме депозирани през 2010 и 2011 г. документи и затова не мога да се ангажирам с конкретни срокове кога точно ще разгледаме иновацията на Младенов", коментира Оля Димитрова, шеф на дирекция "Изобретения и промишлени дизайни" на Патентното ведомство. 

Оттам допълниха, че още с входирането на съответната документация в Патентното ведомство евентуалното изобретение вече е защитено от закона и никой не може да го открадне от вносителя му. Той пък може да търси клиенти, на които да го продаде и които да го внедрят в производството, преди иновацията да е получила официално патент от държавното ведомство.

Тази информация изненада приятно дядо Богомил и неговите наследници, част от които в момента живеят във Великобритания и Холандия и възнамеряват да търсят тамошни фирми, на които да предложат изобретението на главата на фамилията, ако никой у нас не прояви интерес към него. "Искрено се надявам да доживея мига, когато електроенергията ще се добива по нов начин, а не по сегашния, който е прекалено скъп и не е по джоба на стотици хиляди обикновени българи като мен. Никога не съм смятал да ставам изобретател, но една от причините да се захвана с изобретението за по-евтин ток, бяха високите и непосилни сметки за електроенергия, които и аз, и близките ми трудно плащахме", признава дядо Богомил, който на 4 септември ще празнува 90-годишен юбилей. Той се пенсионирал преди 40 години като минен техник. 

"Дълги години работех в рудниците в Пернишко и там сме имали куп случаи с помощта на лостове да вдигаме двутонни вагони, пълни с вода, кал и оловна руда, заради попаднали огромни камъни между четирите колелета върху релсите. Именно тогава за пръв път разбрах каква огромна сила и коефициент на полезно действие имат лостовете", твърди 90-годишният изобретател, чиито учители са... Хенри Форд и Създателят. 

"Както Сътворителят на човека и на земята не е поставил такса за светлината, която ни е дал през деня, и за тъмнината през нощта, така и енергията трябва безплатно да се разпространи благодарение на техническия прогрес. Трябва да се стремим да се учим от Създателя и ако практически е невъзможно електроенергията да е напълно безплатна, то поне цената й да бъде значително по-ниска", категоричен е 90-годишният самоук мислител-изобретател. Идеалистът Богомил Младенов не може да проумее как с лека ръка се хвърлят милиарди левове в енергийната система на България и как се търгува с тока, вместо да се търсят начини за намаляване на себестойността му.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: