Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако искаме интуицията ни да работи добре, трябва да знаем тези задължителни условия
Автор: Екип Ruse24.bg 13:56 / 28.03.2024Коментари (0)984
©
Има много определения за интуицията, като някои от тях са романтични, а според други това е сложна функция на начина ни мислене, която е свързана е с това колко опит имаме в дадената област. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ преподавателят в сферата на образователното лидерство в НБУ Лъчезар Африканов.

"И във връзка с това да разберем какво е точно интуицията направихме много интересно събитие с много различни хора от различни професии, наречено "Разговор за интуицията“ в пространството за каузи "Социални иноватори България“, с което поставихме началото на една наша дългогодишна мечта да говорим за интуицията – как тя може да ни помогне в живота и как да я развиваме,“ обясни още той.

По думите му в разговор между трима представители на различни професии са се обособили три различни гледни точки за това какво е интуиция и какви са нейните проявления. "Терапевтът, който е интервюирахме, се концентрира в това, че интуицията е свързана с нашето усещане – какво усещане имаш, как се чувстваш в тази ситуация когато търсиш отговор на някаква проблем и вземеш някакво решение. Философът в нашата група тръгна по-скоро в посока, че интуицията е глас в метафоричен план, който ни говори и напътства в дадени моменти. При художника интересното беше, че там няма дефиниция. То просто е там и не е нужно винаги да търсим обяснения на нещо, което ни служи. Абсолютно така три различни гледни точки. От публиката имаше мнения в посока на това, което и аз по някакъв начин открих, че интуицията е свързана до колко ни е развита способността да мислим и доколко имаме опит в дадената област,“ разказа Лъчезар Африканов, като допълни, че общото съгласие в различните дефиниции за интуицията е, че тя помага да вземаме бързи и смислени решения.

Според него има няколко задължителни условия, за да може интуицията ти да работи добре, като на първо място постави доколко житейските ти цели са важни и полезни за теб. Друг момент е, че човек трябва да бъде реалист и да не предава някаква магическа сила, че интуицията е нашият безгрешен водач. "От нас зависи, от целите ни, от нашето тяло, нашето сърце и душа, въобще от чистотата на мислите е нашата отговорност ако искаме този инструмент да работи добре и в повечето случаи безотказно,“ разясни той.

Лъчезар Африканов подчерта още, че е много трудно интуицията да се задейства в забързаното ни ежедневие, когато сме под напрежение. Той сподели още, че някои от участниците в дебата препоръчват да се работи чрез упражнения по посока на излизане от ежедневието – медитативни и дихателни упражнения или разходки в парка.  "Безцелното лутане – като че ли тази идея да правим безцелни неща, за да дадем възможност на нашата система да се балансира и да имаме достъп до този ресурс, който ние наричаме интуиция,“ допълни преподавателят в сферата на образователното лидерство в НБУ Лъчезар Африканов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: