Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Акушерка каза защо не трябва да осоляваме бебетата, както и дали да им даваме вода през първите месеци
Автор: Екип Ruse24.bg 13:44 / 26.03.2024Коментари (0)1041
©
Ритуали като този, при който се осолява бебето, за да не се изпотява, като порасне, може да е смъртоносен за пеленачетата. Наливането на бебето с глюкоза, за да се изчисти жълтеницата, мазането със свинска мас на бебето и всичко останало са нещата, с които се бори бургаската акушерка Радост Николова. 

37-годишната жена е подела собствена инициатива "Жена до жената“. Целта е да помага на бъдещи и настоящи майки за приемането на новия член на тяхното семейство. Инициативата е кръстила така, защото буквалният превод на акушерка от английски е жена до жената, споделя Радост. Радост всъщност носи радост на всяка майка, която е попаднала в нейните ръце. Освен че е техен спътник в болницата, тя се опитва да помогне на възможно най-много жени, които изпитват затруднения с отглеждането на бебетата си. От една година публикува видеа, в които обяснява какви действия трябва да предприемат майките на често срещани въпроси. Освен това се опитва да се бори и с някои митове, които се практикуват, но не се отразяват добре на бебетата. 

Един от тях е с осоляване на пеленачето, за да не се изпотява, като порасне. Според Радост това е изключително опасно и дори има смъртни случаи заради дехидратация на бебето. Моля не правете това с вашите деца, е призивът на Радост. 

Съвети 

Сред митовете, които са много разпространени у нас, са още омазняването на бебешката кожа със свинска мас. Тя запушва порите и не е полезна. Има много по-изчистена козметика, която се отразява изключително добре на нежните създания. Освен това даването на подсладена със захар вода или глюкоза на бебето, за да се изчисти от жълтеница, също не е полезен ход. За да премине през нея, детето трябва да се изходи по голяма нужда, а това става с кърмата. 

Белият шум, който успокоява бебето, трябва да е със средства, които са безопасни. Използването на обикновен сешоар, насочен към пеленачето, е изключително опасно. В спешното отделение на болницата са идвали родители с изгорени бебета при употребата на сешоар за създаване на бял шум, сподели Николова. 

Другият мит, който се разпространява, е, че кърмата е нехранителна. Майката и бебето са като ин и ян, тоест допълват се. Майката произвежда това, от което има нужда бебето. Радост каза, че е много важно майките да вярват на собствените си инстинкти и не трябва да позволяват на никого да заглушава гласа на бебето. Гласът на бебето е най-важното нещо, което майката трябва да слуша. То не говори, но с реакциите си казва достатъчно, за да може да бъде разбрано от майката.  Няма майка, която да не може да се справи с отглеждането на бебето, споделя Радост. 

Вода 

Кърмата и адаптираното мляко до шестия месец се препоръчват от Световната здравна организация. Кърмата в първите си порции е по-водниста, а след това идва по-богатата на протеини и въглехидрати и мазнини, които го защитават. Няма нужда от вода, защото тя е излишно количество течност, което разширява коремчето на бебето. Ако на едно гладно бебе му дадем шише с вода, то ще напълни коремчето си с тази течност, но ще остане гладно. Бебето не изпитва глада, както ние го изпитваме, а го боли стомахът, обясни Николова.

Инстинктът на бебето е има ли болка да я облекчава със сучене. Няма нужда от вода и за измиване на устатата, за да не получава гъбички. Аз не съм чувала някой да си излекува гъбичките с вода. Това, което е бялото отлагане в устата, е нормално. При подаване на биберон с вода буквално бебето смуче и поглъща водата, а не плакне устата си. Това е излишно. Вода се дава, когато започне захранването с твърда храна, обясни Радост. 

Консултации 

Добре е бъдещите майки да преминат през подготвителни консултации, в които се говори как да се посрещне и приеме бебето. А несъмнено след прибирането на новия член на семейството от родилното отделение вкъщи изникват още много въпроси. Затова е хубаво да има домашно посещение, което правя на родилките от Бургас, казва Радост. Според нея би било полезно Министерството на здравеопазването да одобри тази услуга и да се поема за всяка една родилка. 

Голяма длан, топлина и спокойствие вдъхват бащите 

Татковците някак остават на заден план, но най-обичам ражданията с тяхното присъствие, споделя Радост пред "Телеграф“. Хубаво е обаче предварително да им се обясни какво ще се случи в родилната зала, за да са подготвени. Те са добра морална и физическа подкрепа. Трябва да знаят, че майката и бебето имат емоционална връзка още преди раждането. Но след това бебето и бащата тепърва създават тази връзка и когато мама цял ден се чуди как да спре коликите, как да се справи с всичките проблеми, тя е емоционално изтощена, изнервена и ядосана и се стига дотам, че двамата с бебето реват.

Тогава бащата е най-подходящият човек, който да успокои беззащитното мъниче.  Една от причините е, че бащата тепърва създава връзка с бебето и то не усеща неговите чувства, емоции и напрежение, ако има такова. Бащите имат голяма длан и малко по-висока температура - от половин до един градус. А бебетата в периода на колики ги успокоява топлината. И когато бащата сложи дланта си върху коремчето, то моментално се успокоява. Спокойствие е това, което вдъхва бащата на бебето.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: