Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Американски инженери разработиха "играчката на играчките" Козмо
Автор: Екип Ruse24.bg 13:56 / 08.07.2016Коментари (0)433
© БНР
Ако сте мечтали да имате приятел, наподобяващ симпатичните R2-D2 или C-3PO (Си-Трипио) от "Междузвездни войни", или Уол-и от едноименната анимация, то мечтата ви скоро може да се сбъдне с Козмо - миниатюрен интерактивен робот с "почти човешки" характер. Той е разработка американска компания със седалище в Сан Франциско, която е специализирана в изкуствения интелект.

Както е известно, за интелекта размерите не са определящи и способностите на малкият Козмо, който може да се побере в човешка длан, са наистина забележителни - той разпознава собственика си, може да хваща предмети, умее да говори, и внимание - да проявява различни емоции - гняв, отчаяние, щастие, вълнение, увереност....

Роботизираният другар може дори да спи, като сънят му е придружен от шумно хъркане.

Благодарение на изкуствения си интелект, роботът-компаньон, подобно на хората, се учи от опита си. Когато се извади от кутията и захранването се включи за първи път, Козмо се събужда, отваря очи и мига, гледайки въпросително.

Той може да открие различни хора и си спомня тези, които е срещал, обяснява Борис Софман от компанията създател на робота, като добавя: Ако играете с него всеки ден, той ще бъде много по-интерактивен и щастлив да ви види. Така че, той изгражда отношенията си с хората.

Борис Софман не крие, че за създаването на Козмо вдъхновението идва от анимацията. Получихме толкова много вдъхновения от места като "Пиксар" и "Дрийм уъркс", които са пресъздали на екран своите силно въздействащи персонажи. И започнахме да се питаме какво ли ще ни е необходимо, за да ги направим истински, част от живота, обяснява още Софман, като допълва: Едно от най-изумителните неща на този проект е, че ние обединяваме усилията на хора от различни области на познанието, които никога досега не са имали общо начинание.

Козмо има вградена система за лицево разпознаване, предназначена да идентифицира лица и да му помогне за изграждане на връзки с течение на времето. Роботчето има чар вероятно най-вече заради очите си, които са отпред и му придават "малко човешки" вид. Други същества, с които може да бъде сравнен са паяците-скокливци от сем. Салтициде (лат. Salticidae) - той не може да скача, но е много подвижен. Любопитните може да погледнат в световната мрежа за видеосподеляне YouTube как точно изглежда и как се движи Козмо.

Източник: БНР







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: