Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Арх. Рада Стефанова: Идеята на курса "Шайо" е да се възприемат най-добрите световни практики
Автор: Екип Ruse24.bg 19:34 / 20.03.2024Коментари (0)1290
©
Идеята на курса "Шайо" е да се възприемат най-добрите световни практики в областта на опазване на културното наследство. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ ръководителят на курса "Шайо“ в България арх. Рада Стефанова.

По думите й опазването на културното наследство изисква много сериозна подготовка в различни направления, които се изучават в 2-годишния курс "Шайо“, като първите два семестъра са посветени на историята на архитектурата на Балканския полуостров, както и работата с различните видове материали, изготвяне на различни видове проекти като реставрация, реконструкция на паметниците на културата. "В края на втори семестър се завършва с ателие, като през третия семестър има корекции и консултации на база на ателието, а четвърти семестър е отреден за дипломна работа,“ разказа тя.

"Курсът води началото си от 2000 година и е съвместна инициатива на тогавашния Национален институт за паметниците на културата (НИПК), сега Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), и Център за архитектура и наследство "Шайо“ в Париж с идеята да се почерпи от практиката и опита на френските специалисти архитекти и да се направи съвместна инициатива, която да се прилага в България,“ разказа за историята на инициативата арх. Рада Стефанова.   

Обектите, които се осъществяват от колективите в ателието, са реално съществуващи обекти в Община Видин, които като проекти се подаряват на общината. "Ателието от последното издание беше във Видин, защото Община Видин предлага възможности за много разнообразна работа в различни посоки. Един от обектите е старата османската укрепителна система от XVIII век, на другите два колектива бяха две сгради от 1892 година едната, другата от 1898 година, в които виждаме влиянието на западната архитектура, дошло по Дунава. И на четвъртия колектив е сграда от 1925 година – дизелова електроцентрала, за която интересното е, че в нея е проведен първия референдум в България. Ако тези проекти се изявят и присъстват в града, това само ще допринесе за по-богатото възприемане на този град,“ категорична е тя.

Според арх. Рада Стефанова превръщането и реализацията на дипломните проекти след това в работни проекти е много важно за развитието и модернизирането на един град. "Част от разработките: за старата Земеделска банка, която се намира на площада на Видин, и за дизеловата електроцентрала, ще помогнат за изготвянето на обществени поръчки за тези две сгради, за да може тези сгради с цялото си великолепие да участват в съвременния живот на Видин. Колегите са направили заснемане, има критичен анализ, има анализ кои са достойнствата на тези сгради и какво трябва от тях да бъде експонирано. Проектът предвижда функции, които са съвместими с интереса на сградата, и които са съвместими с интереса на града,“ разказа още тя.

Много голямо значение има отношението когато се работи с културно наследство, подчерта още арх. Рада Стефанова: "Човек трябва много да харесва това, с което се занимава, и неговото отношение винаги си личи в проекта, личи си в реализацията след това. Това е част от обучението и част от това, на което държим в това обучение –  колегите архитекти да заобичат наследството и да мога да пропагандират неговото опазване.“

 

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: