Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бизнесът с райски газ процъфтява въпреки забраната
Автор: Екип Ruse24.bg 12:51 / 08.12.2022Коментари (0)403
©
Продажбите на т.нар. смешен газ достигат рекордни нива в нощни заведения и специализирани сайтове в интернет напук на забраните, които държавата въведе по-рано през годината.

В края на юли т.г. парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. А дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна. Промените в закона забраниха още продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ, припомня "България Днес".

Вместо манията по нестандартното забавление да утихне, подрастващите продължават свободно да си купуват онлайн райски газ. В някои сайтове достъпът на непълнолетни е напълно свободен. Други страници са поставили изискването да цъкнеш върху поле, ако имаш навършени 18 години. Проверка на вестника установи, че ако избереш полето, че нямаш навършени 18 години, сайтът не те изхвърля, а те задържа на страницата, така че бутоните са фалшиви и реално не извършват никаква проверка за възраст.

Сайтовете информират още, че доставки се извършват 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, така че по всяко време може да се забавлявате със смешен газ. Написано е още, че поръчката може да бъде доставена до 30 минути, което изпреварва дори разносвачите на пица.

Райският газ продължава да се продава в дискотеки в Студентски град в столицата. Цената се запазва на 5 лева за балонче през последните месеци, като преди забраните беше двойно по-висока, но след това удоволствието поевтиня.

Все повече го дишат и в Европа

Употребата на райски газ за развлечение е все по-тревожна в Европа, алармира Агенцията по лекарствата на Европейския съюз, като подчертава риска от отравяния, изгаряния и увреждане на нервната система.

"Увеличаването на употребата на диазотен оксид за развлечение в някои части на Европа е причина за безпокойство. Съществува общо схващане сред потребителите, че вдишването на диазотен оксид е безопасно. Въпреки това виждаме, че по-честата или по-интензивна употреба на газа увеличава риска от сериозни вреди", посочват от агенцията.

Още по темата: общо новини по темата: 39
14.11.2023 »
18.10.2023 »
20.09.2023 »
13.09.2023 »
12.09.2023 »
12.09.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: