Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Боян Белокапов, танцьор: България не е само големите ни градове
Автор: Екип Ruse24.bg 13:46 / 15.04.2024Коментари (0)816
© Личен архив
България не е само големите ни градове. В малките населени места също има много активни и дейни млади хора, които имат нужда някой да работи с тях и да им покаже, че има и алтернативен път, по който да вървят. Това каза танцьорът Боян Белокапов в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Интересът му към танците запалва балетният педагог и хореограф Ралица Стоянова в малка школа в град Самоков. "Тя е човекът, който ме запали в огъня на танца и в това изкуство. Странно е, защото Самоков е много малък град и аз бях единственото момче, което се занимаваше с това. Бях в един много лош и странен период от живота си, в който ми се случиха поредица от неща в много ранна възраст и се наложи да порасна. Хванах се за изкуството и за танца като за спасителна жилетка“, разказа Боян Белокапов.

Записва хореография във Варненския свободен университет и доизгражда наученото. "Там не те учат как да танцуваш, там се научаваш как да облечеш знанията, които имаш, в думи и да можеш да работиш с хореографски текст“, поясни танцьорът.

Докато учи, работи като танцуващ аниматор в България и в Кипър. Заминава в Англия с еднопосочен билет и с никаква идея какво ще прави там. "Идеята ми беше всеки ден да ходя на кастинги. На първите четири-пет кастинга, на които отидох, винаги стигах до последен кръг и винаги беше "Не“. Отидох съвсем случайно на кастинг за "Дисниленд“. На улицата имаше 500 човека, които се бяха наредили за тоя кастинг, обаче се случи така, че от тия 500 човека останахме пет и ми казаха "След две седмици трябва да си в Париж и да започнеш работа“. Първата роля, с която започнах, беше принцът на Рапунцел Флин Райдър. Така започнах като актьор и танцьор“, разказа танцьорът.

Той продължава да се явява на кастинги за по-големи продукции в "Дисни“. "Те имат музикални продукции, мюзикъли, които са позиционирани в парка "Дисниленд“, и имат два театъра, в които те се случват. Така започнах да работя в техните музикални продукции и в последните седем години правя само това. Отделно от работата си в "Дисни“ танцувах в кабарета в Париж, а също така съм участвал и в други музикални проекти във Франция“, допълни Белокапов.

Участва и в класическата опера "Аида“ на Джузепе Верди, адаптирана за по-широка аудитория. Екипът е от 200 човека, сред които 80 танцьори, симфоничен оркестър от 60 музиканти с 60 инструмента, солисти, хор. "Беше много мащабен проект, който се подготвя от три години. Премиерата на операта трябваше да бъде в началото на 2020 г. отложи се една година, след това 2021 г. отново се отложи заради пандемията и войната и се случи тази година. Турнето трябваше да бъде европейско, но останахме единствено с Германия, което не беше малко, защото играехме в най-големите арени в Германия“, разказа Боян Белокапов.

"Аида“ ще има световно турне следващата година, в което вероятно ще се включи и той.

Преди няколко месеца прави пауза от досегашната си работа и се премества в Цюрих, за да завърши образованието си.

Той сподели, че много обича България и винаги се връща тук с много голямо желание, особено в родния му град Самоков. "Сега съм тук за цял месец, защото малката ни танцова школа в Самоков отбелязва 50-годишнина от създаването си на 29 април.“

По случай юбилея на танцовата школа балетният педагог Ралица Стоянова подготвя танцов спектакъл. Той ще води уъркшоп и ще помогне с организацията и подготовката на децата. "Имам няколко сола, дуети с някои от децата и с ръководителката на школата“, добави Стоян Белокапов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: