Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бозинарева: "Гризачи" на Валери Йорданов са истински истории на неговото семейство
Автор: Або 12:30 / 04.12.2023Коментари (0)559
© Личен архив
"Гризачи“ на Валери Йорданов е много плътна, изпълнена със съдържание книга с 18 разказа. Това са истински истории на неговото семейство. За нея разказа водещият на новините на Радио "Фокус“ Биляна Бозинарева в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“.

Разказите носят характера на българите от миналото. В края на книгата има и снимки на част от героите.

Биляна Бозинарева сподели, че много харесва Валери Йорданов и като актьор. "В него липсва тази суета, която е много присъща на актьорите и понякога е дори отблъскваща. При него има някакво заземяване. За мен той е един от тези по-различните актьори, по-земни и красиви по свой вътрешен начин“, каза тя.

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи "На дъното в Париж и Лондон“ на Джордж Оруел. Това е първата издадена книга на автора, в която описва един социален експеримент.

Джордж Оруел произлиза от семейство от високата средна класа. Той е роден в Бирма и живее там, след което – в Южна Англия. В Бирма той вижда как империализмът потъпква правата на хората в Британска Индия и прави сравнение с работническата класа в Англия, която е поставена в подобни условия, въпреки липсата на расови предразсъдъци. "Джордж Оруел решава, че ще се предреши като скитник и ще поживее по начина, по който живеят тези хора. Той се старае да говори като тях, да живее като тях. Дори се отказва от цялото си имущество, за да постигне статуса на тези низвергнати от обществото хора. Заминава за Париж, където започва да работи като мияч на чинии в ресторант. Започва да живее в евтина квартира, да работи дълги часове и изпитва от първа ръка всичко, което се случва на тази прослойка от обществото. Има един чифт дрехи, един чифт обувки, които се прокъсват. След това той се връща в Лондон и се приобщава към тамошните скитници“, разказа Або.

Книгата "На дъното в Париж и Лондон“ е документална, макар и леко романизирана. "Тя е и причината ние да познаваме автора като Джордж Оруел, а не като Ерик Блеър, каквото е истинското му име, защото той се опасява да не накърни достойнството на семейството си. Измисля си този псевдоним, като взима Джордж от крал Джордж, а Оруел – от реката, която тече близо до семейния му дом“, поясни Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: