Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българинът с "Оскар" Димитър Маринов лежал в затвора
Автор: Екип Ruse24.bg 09:02 / 04.03.2019Коментари (1)1432
©
България се сдоби със свой "Оскар" благодарение на пианиста, избрал актьорския занаят Димитър Маринов, който изпълнява една от главните роли във филма "Зелената книга". Лентата получи приза за най-добър филм на церемонията в Лос Анжелис, а заченатият в Търговище, осиновен и отгледан в София актьор разбуни духовете, като развя българското знаме на сцената, когато получаваше наградата с колегите си, припомня "Уикенд".   Митко не крие, че е щастлив и доволен от живота си в Щатите. След "Оскар"-а това е обяснимо, но признанието е направено доста преди наградата – още през 2013-а, когато артистът очаква раждането на втория си син.  Всичко започва през 1990 г., когато след турне с фолк джаз формация в Европа, Канада и САЩ, артистът остава като политически бежанец в Ноксвил. По-късно Маринов се жени за американката Дженифър, двойката има две деца – Йордан и Михаил. Първият, кръстен на майка му, вторият – на мъж, помогнал на българина да се установи в САЩ. 

Тази история е една от многото, които могат да станат част от вълнуващ филм за живота на таланта. Самият той разказва, че в началото на 90-те, когато пристига в Америка, го приютява семейство, загубило в катастрофа син на неговата възраст. Американските му осиновители не просто му помагат да се справи с живота, но и го подкрепят и морално. Това е второто осиновяване на Димитър.   Българинът се ражда като извънбрачно дете през 1964 г. Майка му се казва Йордана и на нея е кръстен първият син на актьора – Йордан. Маринов споделя, че затова настоявала съпругата му и двамата решили името на първородното им дете да започва с Y, за да не му викат Джордан. Йордан, който вече е на 14 години, с гордост казва в училище, че е българин. Тийнейджърът разбира български и говори свободно с татко си. Първите думи, които научила на родния език на мъжа си съпругата Дженифър били "чушки" и "шопска салата".  

Артистът споделя, че първата му осиновителка бил негова бездетна леля, омъжена за един от най-богатите и известни по онова време индустриалци в България - Братя Маринови. Но комунистическата власт прокудила жената от апартамента ѝ на централната столична улица "Оборище" 33 и настанила там активистката Вълка Горанова. Малкият Митко и леля му заживели в кухня на жилището, която споделяли с още две семейства. Въпреки мизерията момчето се запалва по музиката и от 4-годишен Димитър започва да свири на цигулка. Като поотраства, става член на детската филхармония "Пионер" и с нея пътува по света. В една от американските биографии на Димитър е отбелязано, че като цигулар в "Пионер" през 1979 г. свири в залата на ООН в Ню Йорк под диригенството на легендарния Ленард Бърнстейн.   

Докото отбива военната си служба в началото на 80-те на XX век, Димитър и негов приятел опитват да избягат от България с "Ориент експрес". Хващат ги, пребиват ги и едва 19-годишен, бъдещият носител на "Оскар" се оказва в затвора, твърди вестникът. Остава зад решетките цели две години и половина, като изтърпява жесток тормоз - чупят пръстите на едната му ръка и само помощта на затворническия лекар - почитател на класическата музика и на "Пионер", ръката на Димитър е спасена, за да продължи да държи цигулката. Актьорът разказва, че напук на нещастията завършва ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян. Още като ученик обаче посещава актьорска школа, водена от Невена Коканова. Именно великата актриса му предрича голямо бъдеще и думите ѝ завинаги остават в паметта му. Коканова казва на Димитър Маринов: "Пътят ти е толкова далечен, просто дръж посока 

Така идва 1990 г., когато покрай турне решава да остане в САЩ като политически емигрант и се установява в Ноксфил, Тенеси. Със 112 долара в джоба си, без познати и без бъкел английски, Митко започва да свири на улицата, за да изкара пари поне за храна. "Първите 10 години винаги са тежки, като годините в казармата – без език, без пари, без познати, емигрантски живот. Миене на чинии, хвърляне на пици", връща се назад Димитър.   Смее се на въпроса дали в Америка мечтите стават реалност: "Мечтите стават реалност само тогава, когато се работи за тях. Ако се работи сериозно, ако се трудиш и си готов да рискуваш. Бях щастлив да срещна хубави хора, които винаги са ми помагали и са ме окуражавали: "Не се предавай", "Ще стане". Взимал съм заеми оттук-оттам, връщам, пак взимам. Живеех с по 3-4 долара на ден, с цигари назаем", спомня си българинът. 

Димитър Маринов започва с филмите чак през 2009 г., като "виновник" за насочването му към Холивуд е Башар Рахал. "Той беше човекът, който ме нави да се ориентирам и да кандидатствам за Холивуд. Аз съм театрал. Театър е бил моята мечта и любов. В Америка играех в театъра, докато един ден Башар каза: "Виж какво - имаш лицето, имаш таланта, пробвай – в киното и телевизията са парите". Пробвах и първият ми успех беше реклама с Аштън Къчър, в която бях главен актьор. Рекламата беше успешна, въртя се 2 години. Седмица по-късно спечелих роля във филма "Мъже от стомана", разказва за началото си в киното нашенецът. С "Мъже от стомана" той за пръв път стъпва на червения килим. Следват участия в сериали с известни имена като Матю Пери, Клифърт Съдерланд, София Вергара, която го "кръщава" Мистър БГ Бийн. Типично по нашенски Димитър Маринов оценява светът на Холивуд: "Там липсва това приятелство между актьори, което е в България. Особено за актьорите от моя ранг, които сме около периферията. Но на сцената има професионално отношение. Изненадах се, че бях поканен от София Вергара да пия кафе с нея - тя смяташе, че съм смешен, говоря испански, а тя е колумбийка и може би затова ѝ станах симпатичен. Приятели сме с колега украинец, но защото той е украинец, а аз българин, а не заради актьорството. Няма взаимоотношения като в България и на мен това ми липсват доста", споделя артистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
.... но комунистическата власт прокудила жената от апартамента и на централната столична улица оборище 33 и настанила там активистката .... вълка :) ..... да живей алоша и лично другара путин и неговите пророци по земите български :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: