Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
България празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин с гастрола на легендарния спектакъл "CHAPLIN Pianissimo"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:34 / 15.04.2024Коментари (0)959
©
На 16 април се навършват 135 години от рождението на Чарли Чаплин. Светът отбелязва тази годишнина с поредица от събития , посветени на великия комик. Берлин, Лондон, Женева, Париж, Ню Йорк са само част от градовете, в които ще има прожекции на негови филми в съпровод на оркестър. Музеят "Светът на Чаплин" във Веве, Щвейцария е подготвил специална програма за посетителите, а пътуващи изложби ще бъдат показани в Испания, Италия, Белгия, Дания и САЩ.

България също се включва в празнуването на великия комик с гастрола на легендарния концерт - спектакъл " "CHAPLIN Pianissimo", който ще бъде представен на 10 юни в София в зала "България", на 12 юни в Античния театър в Пловдив, на 15 юни във Фестивалния комплекс във Варна в рамките на Международния театрален "Варненско лято".

В спектакълът звучи незабравимата музика на Чаплин , създавана през десетилетия за филми като "Хлапето", "Великият диктатор", "Светлините на града", "Треска за злато". Музикалните шедьоври на световното кино ще бъдат изпълнявани от световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе, а петото дете на комика - Юджийн Чаплин ще се качи на сцената , за да ни припомни истории, свързани с великия му баща.

Зрелищният спектакъл  "CHAPLIN Pianissimo", който ще гледаме в София, Пловдив и Варна включва мултимедия и специален декор, както и откъси от филми с незабравимия актьор.           

Кой е Чаплин?

Чарлз Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 г. в Лондон. Баща му е алкохолик, а майка му има няколко престоя в приют за психично болни. И двамата родители са били актьори. Пробивът като актьор Чаплин прави в Америка, където отива през 1910 г. Там е забелязан от киностудио и снима кратки филмчета. Първият му голям филм "Да заработиш прехраната си" излиза на екран през февруари 1914г., а през май същата година е режисьорският му дебют с филма "Застигнат от дъжда", който го превръща в истинска звезда в епохата на нямото кино.

Следват филми, музика, няколко брака и много деца, обвинения , че е подкрепя комунистите по времето на макартизма, напускане на Америка и установяване в Европа, където си отива от света на 25 декември 1977 г. на 88-годишна възраст в своето имение близо до Веве, Швейцария.

Чарлз Спенсър Чаплин създава над 80 филма, сред които "Хлапето" (1921), "Парижанката" (1923), "Треска за злато" (1925), "Цирк" (1928), "Светлините на големия град" (1931), "Модерни времена" (1936), "Диктаторът" (1941), "Светлините на рампата" (1952) и др. Носител на Международна награда за мир (1954) и на наградата "Оскар" за филма "Светлините на рампата" (1953), както и на две почетни награди "Оскар" (1929,1972).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: