Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българска пробиотична напитка впечатлява на световно ниво
Автор: Екип Ruse24.bg 08:43 / 18.05.2025Коментари (0)232
© NOVA
Комбуча – или така наречената "жива напитка" – се произвежда и в България. Тази впечатляваща напитка, ценена от любителите на здравословния начин на живот, е открита от русенци, които я приготвят сами у дома.

След като се вложат необходимите компоненти – основният от които е комбуча гъбата – са нужни 13–14 дни ферментация, за да се получи готовата напитка. Това всъщност е една традиционна рецепта, по която всеки, който има комбуча гъба, може да си приготви домашна комбуча.

Повече от три години Гергана и Мирослав правят комбуча у дома заради нейните полезни свойства. Първата си гъба получили като подарък от Испания, пише NOVA.

"Когато я получих, не проявих кой знае какъв интерес. Дълго време стоя в хладилника, но когато си направих напитката, се влюбих – и до ден днешен си я пия“, споделя Игнатова.

Най-важното условие за домашна комбуча е да разполагате с правилната гъба. Иначе рецептата е проста.

"Основата е чаена – може да бъде със зелен или черен чай. Интересното е, че в първата фаза на ферментацията се слага захар, но гъбата комбуча взаимодейства със захарта и така се образуват пробиотици. Те са полезни за балансиране на pH-то на микробиома и обогатяване на полезната чревна флора. Много хора обаче бъркат комбуча гъбата с оцетната“, обяснява Гергана.

Напитката е истинска пробиотична бомба, богата на млечно-кисели бактерии – подобно на добре познатия на българите зелев сок.

"Тези бактерии присъстват в много ферментирали храни – в зеленчуците, киселото зеле, туршиите. Това е най-добрият вариант за естествено поддържане на баланса в организма“, допълва тя.

Вдъхновени от положителния ефект на комбучата, Гери и Миро започнали да я споделят с приятели и близки, като добавяли и различни вкусове по собствен вкус – ябълка, праскова и други плодове.

Интересен факт е, че комбуча гъбата расте според размера на съда, в който се отглежда – колкото по-голям е той, толкова по-голяма става и самата гъба.

С времето гъбите ставали все повече, и така спонтанно Гери и Миро решили да започнат собствено малко производство, което наричат "завод за двама".

"Гъбата престоява в специални съдове, като температурите се следят денонощно в нашия ферментационен комплекс. Когато се достигне нужната температура, започва процесът на филтрация“, споделя Мирослав.

Домашно създадената им напитка привлича международно внимание, което им носи номинация за участие в световно първенство в Барселона.

"Измежду 4000 производители от цял свят, две от нашите напитки бяха избрани да участват“, разказва той.

"Ще се състезаваме в две категории с едни от най-силните ни продукти, които вярваме, че ще впечатлят журито“, допълва Гергана.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Избори в Румъния
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: