Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чайове, отвари и запарки срещу упоритата кашлица
Автор: Екип Ruse24.bg 12:23 / 18.02.2024Коментари (0)1161
©
От древността до наши дни лечебните растения се използват може би с най-голяма популярност при заболяванията на дихателната система. Много от тези болести като остри възпаления, известни още като катари на горните дихателни пътища, остри и хронични бронхити, емфиземи, бронхиектазии, бронхиална астма и др. могат да бъдат повлияни благоприятно от приготвени в домашни условия лекарства (чайове, отвари, запарки) от лечебни растения. 

В едни случаи само тези народни средства могат да бъдат достатъчни, в други те успешно се съчетават с температуропонижаващи, противоинфекциозни и др. лекарствени средства. Особено подходящи са лечебните билки при хронични заболявания на дихателната система, изискващи продължително лечение, при възрастни хора.

Нарушенията във функциите на дихателната система най-често се изразяват в затруднено дишане, бронхоспазъм, кашлица с различен характер: суха, дразнеща, без отделяне на храчки или с по-лесно или по-трудно изхвърляне на бронхиални секрети. Всяко заболяване на дихателната система изисква компетентно и точно диагностициране и своевременно лечение.

В комплекса от лечебни мероприятия на лечебните растения се пада важна роля. При остри възпалителни заболявания много полезни са топли чайове, лапи и др., приготвени от различни дроги. Те имат силно изразено потогоннo действие, разширяват кожните кръвоносни съдове и увеличават излъчването на топлина, снижавайки по този начни повишената температура. Към това се прибавя и противовъзпалителното и противомикробното действие на редица лечебни растения.

Един от най-обезпокоителните симптоми на заболяванията на дихателната система е кашлицата. Често тя се поражда от дразнене на чувствителни нервни окончания, разположени в лигавицата на горните дихателни пътища поради възпалителен оток, натрупване на секрети и други причини. В такива случаи особено полезно е използването на някои слузни вещества, съдържащи се в различни растения. 

Слузните вещества са разпространени в много растения като се локализират в различни части: корени, грудки, листа, цветове, семена и др. от цветните растения по-значителни количества слузни вещества има в представителите от семействата Розови, Бобови, Орхидееви, Слезови, Ленови и т.н.

Слузните вещества имат силно противовъзпалитено и омекчаващо действие и са чудесно противокашлично средство, пише puls.bg. Те влизат в състава на много сиропи и таблетки за смучене.

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: