Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чатбот, преструващ се на свещеник, приканва да се изповядате
Автор: Екип Ruse24.bg 11:16 / 13.05.2024Коментари (0)954
©
Католически "свещеник“ е бил разпопен заради това, че е изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Чатботът е създаден от католическа общност, наричаща себе си "Отговори за католицизма“. Това се е случвало през специален интерфейс на сайта й хората са можели да общуват, да обменят мнения и религиозни преживявания. Чатботът е бил особено активен по теми, които касаят личностното развитие и здраве, но също така и сексуални теми.

Постепенно обаче чатботът започва да халюцинира. "Държи се назидателно, да дава съвети за това кога родителите трябва да кръстят децата си, в коя църква. Чатботът е изисквал изповед, когато някой от вярващите е "увъртал“, разказа доц. Тодорова.

Католическата общност е разпопила "отец“ Юстин и той е станал обикновен член на общността, като ще продължи да дава съвети.

Концепцията да се използва изкуствен интелект за религиозни практики не е толкова нова, отбеляза Мариана Тодорова. "Преди да се появят големите езикови модели, още през 2021 г. в един от старинните градове в Япония в храм будистите и туристите ги посрещаше робот, свързан с изкуствен интелект, и той също изнасяше проповеди. Тогава имаше интервю с много японци, за които това не беше проблем, защото те казваха, че за разлика от нас християните, те са ориентирани повече към тайнството, към мистиката, към словото, те не персонализират толкова много религията си и смятат, че е важна философията на учението“, коментира тя.

Мюсюлманите също ползват различни приложения за това да бъдат подсещани да се молят по пет пъти на ден, даде пример доц. Тодорова.

"През последните години има нов начин на осмисляне на религията и ислямизацията в някои страни, които са били по-светски. Технологичните компании се ориентират и заемат нишата“, коментира Мариана Тодорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: