Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чистенето на петната от велур – мисията невъзможна или има трикове
Автор: Екип Ruse24.bg 15:14 / 04.11.2023Коментари (0)338
©
Велурените обувки се поддържат по-трудно от тези, направени от гладка кожа. По-лесно е да ги избършете и полирате, докато при велура нещата стоят по различен начин.

Велурът е изключително красив и нежен. Той придава елегантност и особена забележителност на обувките, направени от него. Но за да го поддържате в добро и свежо състояние, трябва да знаете някои трикове за почистването му.

Велурът попива лесно от солта, използвана за разтваряне на лед и сняг през зимата. Той попива също и мазни петна, попаднали по него. Ако например се храните на крак и парче храна падне върху велурените ви обувки, почти със сигурност мазното петно ще попие и ще се разпространи наоколо.

Как да се справите с петна от сол и мазнина по велурените си обувки? Какво трябва и какво не трябва да правите?

Как да премахнете петна от сол

Една от грешките, които влошават положението при солни петна по велура е използването на мокри кърпички. Те само разнасят солта и я карат да попива наоколо, като става така, че цялата повърхност на велурените обувки бива засегната от солта.

Другата грешка е използването на вода и сапун. Сапуненият разтвор може да почиства всякакви други петна и замърсявания, но при солта с примесени препарати против лед, това не помага. Може дори да влоши петната, като ги разнесе наоколо и след изсъхване велурът отново побелява. 

Вместо това използвайте само чиста вода. Напоете гъба с вода, за предпочитане по-топла. Гъбата не трябва да е прекалено мокра. Разтрийте велура откъм грубата част на гъбата. Попийте със суха кърпа. След това повторете, докато се уверите, че солта е добре разтворена. 

За да сте още по-сигурни, че солните петна ще се разтворят, добавете 1-2 лъжици оцет към водата преди да напоите гъбата. Оцетът усилва разтварящите свойства на водата и е нежен към велура. 

Как да премахнете мазни петна 

Мазните петна са много упорити и трудни за премахване от всякакви тъкани, включително велур. Ако по някаква причина мазна храна или друг мазен продукт е попаднал върху велурените ви обувки, не бързайте да търкате с мокри кърпички. 

Най-доброто, което можете да направите в този случай е да поръсите обилно велура с царевично нишесте. То е фино, като пудра, която полепва добре по велура, попива мазнината и помага за ограничаване на разпространението на мазното петно. 

Оставете царевичното нишесте за няколко часа или за през нощта да попие и поеме мазнината добре. След това изтупайте добре брашното. При нужда може да използвате и прахосмукачка с приставка фуния. Накрая изплакнете с вода и с четка за велур разрешете кожата, така че да не слепне, пише "Аз жената".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Олимпийски игри в Париж 2024
Пожари 2024
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: