Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Да се изнасяме – откриха две планети подобни на Земята
Автор: Екип Ruse24.bg 17:09 / 21.12.2022Коментари (0)365
©
Възможно е извънземният живот да се намира точно на нашия пословичен праг. Астрономите са открили две планети, подобни на Земята, които се намират в обитаемата зона на тяхната Слънчевата система. Освен това тези светове се намират само на 16 светлинни години от Земята.

Обитаемата зона на Слънчевата система е малката област около звездата, в която може да се образува течна вода. Учените твърдят, че тази зона е от ключово значение за възможността да се формира животът, както го разбираме. В нашата Слънчева система Земята и Марс се намират в обитаемата зона.

"Природата сякаш иска да ни покаже, че планетите, подобни на Земята, са много често срещани. С тези две планети вече стават 7 в планетни системи съвсем близо до Слънцето", обяснява Алехандро Суарес Маскареньо, изследовател от Института по астрофизика на Канарските острови (IAC), в съобщение за медиите.

Двете планети обикалят около малко червено джудже, наречено GJ 1002. Тази звезда е само с една осма от масата на Слънцето, което я прави много хладна и слаба звезда. Това също така изтласква обитаемата зона много по-близо до GJ 1002, отколкото обитаемата зона в нашата Слънчева система.

Въпреки че и двете потенциално обитаеми планети имат приблизително същата маса като Земята, на GJ 1002b, по-вътрешния от двата свята, му трябват само 10 дни, за да завърши една обиколка около звездата. На GJ 1002c, светът, който е по-отдалечен от звездата, са необходими малко над 21 дни, за да обиколи Слънцето. За сравнение, Земята обикаля около Слънцето за 365 дни - или за една календарна година.

Тъй като тази Слънчева система се намира на по-малко от 16 светлинни години от нашата планета, астрономите смятат, че ще могат да научат много за атмосферите на GJ 1002b и GJ 1002c - вероятно ще разкрият дали те могат да поддържат човешки живот. За тази цел екипът казва, че ще разглежда отразената светлина и топлинните емисии, пише "Стъди файндс".

"Бъдещият спектрограф ANDES би могъл да изследва наличието на кислород в атмосферата на GJ 1002c", отбелязва Джонай И. Гонсалес Ернандес, изследовател и съавтор на изследването.

"Поради ниската си температура видимата светлина от GJ 1002 е твърде слаба, за да се измерят промените в скоростта ѝ с повечето спектрографи", обяснява Игнаси Рибас, изследовател в Института за космически науки (ICE-CSIC) и директор на Института за космически изследвания на Каталуния (IEEC).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: