Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Данни от ново проучване притесниха човечеството
Автор: Екип Ruse24.bg 12:45 / 09.01.2023Коментари (0)351
©
Половината от ледниците на планетата ще се разтопят до 2100 година дори ако човечеството се придържа към целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. Това показват данните на ново проучване в "Science", цитирано от "Гардиън“. Изследването установява, че мащабът и последиците от загубата на ледници са по-големи, отколкото се смяташе досега. Поне половината от тази загуба ще се случи през следващите 30 години.

Изследователите установиха, че 49% от ледниците ще изчезнат при най-оптимистичния сценарий за затопляне с 1,5C. Ако обаче глобалното затопляне продължи при сегашния сценарий от 2,7C, загубите ще бъдат по-значителни – учените казват, че 68% от ледниците ще изчезнат.

Ако това се случи, в Централна Европа, Западна Канада и САЩ почти няма да останат ледници до края на следващия век, пише още в проучването. 

Необратимият процес повлича редица последици след себе си. Разтопяването на ледниците ще допринесе значително за повишаване на морското равнище, ще застраши водоснабдяването на 2 милиарда души и ще увеличи риска от наводнения. В проучването са разгледани всички ледници на сушата с изключение на ледените покривки на Гренландия и Антарктида.

Смята се, че топенето на планинските ледници допринася за повече от една трета от покачването на морското равнище. Голяма част от тези загуби са неизбежни, но размерът им е пряко свързан с повишаването на температурата, така че действията за справяне с климатичната криза са от ключово значение.

"Бързо нарастващите загуби на ледникова маса при повишаване на глобалната температура над 1,5С подчертават спешната необходимост от установяване на по-амбициозни климатични ангажименти за запазване на ледниците в тези планински региони", пишат учените.

 

"Малките ледници са най-уязвими“

Екипът от учени използва две десетилетия сателитни данни, за да картографира ледниците на планетата с по-голяма точност от всякога. Предишните модели са разчитали на измервания на конкретни ледници, които след това са били екстраполирани, но сега изследователите могат да получат данни за всеки от 200 000 ледници на планетата.

За първи път това им даде представа за това колко от тях ще бъдат загубени при различни сценарии за изменение на климата. Водещият учен на изследването обясни, че най-уязвими са малките ледници.

По-ниските планински вериги като Алпите и Пиренеите са сред най-засегнатите. В Алпите, например, до 2050 г. се очаква ледниците да бъдат средно със 70% по-малки, а много от по-малките вече ще са изчезнали. На някои места снежните върхове ще бъдат заменени от голи скали, като в резултат на това ще пострада биоразнообразието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: