Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Дават по 10 000 лева на завърнали се от чужбина българи
Автор: Диана Бикова 13:54 / 25.03.2022Коментари (9)446
© Ruse24.bg
Еднократен бонус от 10 000 лева ще се изплаща на българи, живели поне 2 години извън България, заявили желание да се върнат в Родината и подписали договор с местен работодател за конкретна работна позиция. Това обяви Андрей Арнаудов при представяне на най-новата кампания за привличане на българи от чужбина "ДНКарта – билет за завръщане", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Кампанията ДНКарта ще стартира от 1 юни. Екипът на Bulgaria Wants You е провел през 2019 г. голямо изследване сред българите по света и 35% от тях са заявили готовност да се върнат при добри предложения за работа. В инициативата ще участват много компании, каза Андрей Арнаудов. 

В новите производствени мощности в Пловдив и региона са инвестирани над 200 милиона, а Тракия икономическа зона се превърна в емблема на тази нова индустрия, посочи зам.-кметът Стефан Стоянов. Безработицата за януари в страната е 4.9% за страната, за Пловдивска област около 4%, а в град Пловдив е под 3%. "Въпреки регистрираните украински бежанци, първи по очевидно разрастващ се по механичен прираст след София град, недостигът на работна ръка е голям", каза той. 

Стоянов съобщи, че има почти 60 000 украинци в страната, в Пловдив са около 4000, но регистрираните със статут са най-много около 1000-2000. "Тук се забавяме с държавната политика да осъществим на тези хора възможност за достоен живот. Надяваме се скоро този проблем да бъде разрешен. Аз мечтая в перспектива най-накрая да имаме ясна политика за привличане на работна ръка от трети страни. Това би дало огромен стимул на българската икономика. В момента работната виза се издава след 3 месеца" - коментира още зам.-кметът.

Андрей Арнаудов, който е един от създателите на платформата Bulgaria Wants You, допълни, че са опитали да реагират максимално бързо на идващите граждани от Украйна и дори е създаден специален филтър за украинци. "Компаниите реагираха много бързо на нуждите на тези хора, надявам се да имат шанс за по-добър живот" - подчерта той.

HR специалиста с 27-годишен опит в чужбина Георги К. Първанов съобщи, че около 120 000 украински граждани са влезли в България, останали са около 60 000. Предстои изслушване на министъра на труда как тези хора могат да бъдат устроени на работа. В момента им се предлага само сезонна заетост. Пазарът на труда у нас се нуждае поне от 200 000 души. Опитът в Полша показва, че украинците могат да се реализират като шофьори, в производствената сфера,  ритейл. По предварителна информация от Бургас там пристигат и висококвалифицирани специалисти - архитекти, лекари, зъболекари, предимно жени.

"България закъснява с реакцията със съответните законодателни промени. Търсим работодатели освен работна позиция да осигуряват и домове за тези хора" - подчерта Първанов.

Експертът по човешки ресурси очаква втора вълна бежанци от Русия и Беларус и предупреди, че трябва да бъдем подготвени за нея. 

Кампанията "ДНКарта – билет за завръщане" ще бъде представена в събота 26 март в Бургас. А в неделя от 11 ч. в Международен панаир Пловдив ще се проведе кариерен форум с участието на над 30 компании, като хората могат да присъстват както на лектории, така и да проучат конкретни предложения за работа. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това да не е легален начин за плащане на циганите по избори, щото натам отива работата. Много висока миза бе хора!Образован българин с добра професия ги изкарва тези пари за 1,5?2 месеца в бяла държава. Да не говорим, че интелигентен човек оценява не само заплатата, а и отношението от страна на работодателя, работното време, реда и сигурността в държавата. Циганите масово ще се юрнат да се прибират, ще вземат парите, ще гласуват за когото им трябва, а после обратно.
0
 
 
Малко аритметика... По данни има над 2мил българи в чужбина, от които половин милион са в Турция. Да кажем, че от тях никой няма да си дойде, остават 1,5мил. Ако е вярно, че 35% са готови да си дойдат (в което аз не вярвам) - са над половин милион! По 10 бона са 5.000.000.000лв. (ПЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА!!!). Откъде ще дойдат тия пари? Понеже не вярвам Иван от Андрей да се бръкнат, значи да дойдат от джоба на работещите данъкоплатци - около 3 милиона българи - по 1700 кинта на калпак. Ами честито, ко му плащаш! Всеки работен ден за 1г. по 7 кинта! Направо да ни задължат да си осиновим по един циг... пардон - ром! Та Андрейчо - Бай Тошо хубаво го е казал "поръчва тоя, дето има пари!". Идеите са хубаво нещо, но като осигуриш финансиране и то не за чужда сметка!
Свобода и свободия са две различни неща!
на 25.03.2022 г.
0
 
 
Той проблема да не е само в парите, образование - кенеф, здравеопазване - кенеф, съдебна система - кенеф, заплащане - кенеф, цялата страна е един кенеф, тия 10 000 лева кво те оправят, никога назад, промяна няма да има, народа е прекалено мишкарски, още помня как бях на протеста в Пловдив преди няколко години със шест, а после с 12 души, официален протестр срещу EVN, по фейсбука, разбира се имаше хиляди лайкове и коментари, накрая никой не дойде, няма да се оправи България, това е факт!
+1
 
 
Васил Божков като се върне ще получи ли 10000 лева
0
 
 
По добре ги дай на украинките да останат.Така ще се развъди славянската ни нация.Кой завършил на запад ще дойде тук и за какво и като какъв .Тези предприятия са тук за евтина работна ръка .Вземете зона Тракия и сравнете заплатите точно едно към десет.
+4
 
 
Това ме кара да искам да емигрирам още повече...
+5
 
 
Аха, а нас тук кучета ни яли. Защо не им дадете и по едно апартаментче между другото. То така всички мангали ще се юрнат обратно. Пък и от къде ще ги дадете парите? От нашите данъци, на тези, които се гърбим тук. Държавата да помисли първо за тези, които са тук и я издържат. Защото онези плащат данъци в чужбина. Направете така, че ние, които сме тук в България да не си и помисляме да ходим да работим в чужбина. Тогава онези, които са навън сами ще искат да се върнат.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: