Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Дават заплати от 4000 лева, но няма качествени кадри
Автор: Екип Ruse24.bg 21:28 / 16.02.2024Коментари (0)1254
©
С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш, заяви пред БНР председателят на строителната камара инж. Илиян Терзиев.

В предаването "Хоризонт до обед" той коментира икономическия отчет на камарата за 9-месечието на миналата година и посочи резултатите от него:

"Има ръст по отношение на числата. Но като обем на строителство нещата са много по-малки. Общата продукция, която произвеждаше строителният бранш преди ковид кризата и тази с материалите, беше от порядъка на около 22 млрд. В момента тя е около 14-15 млрд. Като стойност има едно намаление от порядъка на 30-40%, а като ръст на цените е близо 30-40% нагоре. Това означава, че брутно в продукция става дума за намаление около 40% на строителния продукт за България".

Според него това може да бъде обяснено с инфлацията, защото цените на строителните материали и на труда са се вдигнали с 30-40%, а общият обем на строителната продукция се е вдигнал само с 12%.

По думите му жилищното строителство бележи ръст. И цената на единица продукт се вдигна с около 50%, което идва от цената за материали и труд, добави инж. Терзиев.

Той посочи, че една от причините за това в България да намалява постоянно строителството като обем е заминаването на голяма част от българските добри работници за чужбина. По думите му стартовата заплата за специалисти инженери и технически персонал не е под 3500-4000 лв.:

"Това са стартови заплати за инженер, който току що е завършил. И то ги няма. Проблемът е, че ги няма".

Инж. Терзиев изтъкна, че е много трудно да се докарат работници от чужбина за работа у нас. Това обаче, по думите му, е приоритет. "Това е пътят, друг вариант няма, за жалост", каза той.

Специалистът увери, че нормите и контролът на качеството на конструктивната част на сградите са много завишени. Хората няма от какво да се притесняват, категоричен е той.  

А за санирането на сградите, инженерът посочи, че у нас те са само 2000 от общо 150-200 хил. сгради.

Във Великобритания пък отчитат недостиг на жилища и жилищна площ като цяло. Това важи и за други европейски страни, особено Германия и Нидерландия. Инфлацията на нарастващите лихвени проценти сериозно влошиха жилищната криза във Великобритания, а в големите градове на Острова недостигът на жилища отдавна е пословичен. Към всичко това се прибавя и проблемът със строителството с опасни и некачествени материали.

Припомняме и унищожителното земетресение в Турция от преди година. То породи множество въпроси за качеството на строителството в южната ни съседка. Очаква се възстановяването на сринатите домове и разбитата инфраструктура да продължи с години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Нов ГКПП Рудозем-Ксанти
България и Войната в Украйна
49-ото Народно събрание
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: