Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Деца в Уганда учат български песни и танци
Автор: Екип Ruse24.bg 13:06 / 28.05.2024Коментари (0)1017
©
Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят наши хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца, съобщават от МОН. Той беше награден с почетна грамота от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. На среща в МОН двамата обсъдиха възможностите за разширяване на разпространението на българската култура, музика и танци сред учениците в Уганда.

Даниел Делибашев е построил с помощта на дарители училище с детска градина и спално помещение за около 300-350 деца на 50 км от столицата Кампала. В него учат и получават подслон предимно сираци и изоставени деца, каквито има много в африканската страна. Благодарение на песните те научават отделни думи и изрази на български. Засега езикът ни не се преподава в училището, но се обмисля в бъдеще да се осигури обучение по български език за деца, които планират да продължат образованието си в България. В момента повечето от тези ученици имат спонсори българи, които плащат годишната им такса за обучение в училището в размер на 390 лева.

Министерството на образованието и науката може да подпомогне училището като осигури книжки за историята и културата на България на английски, какъвто официалният език на преподаване там. Обсъждат се и възможностите български студенти по африканистика да карат специализация там.

Представители на български фолклорен ансамбъл се предвижда да посетят Уганда и да преподават народни танци, които много се отдават на местни тедеца. В училището скоро заминават две доброволки от България, които ще подпомагат дейността му.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: