Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Диетолози: Никога не яжте пържени картофи заедно с тези 4 неща!
Автор: Екип Ruse24.bg 08:56 / 15.08.2019Коментари (0)583
©
Картофите като цяло са една от най-разпространените храни по света. Тяхната история в Европа идва още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г. Първите европейски писмени свидетелства за картофите идват през 1537 г. от испанския конкистадор Кастелянос. След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.

През периодите на война картофът се оказва полезен. Зърнените храни биха могли да бъдат изгорени и запасите от тях – конфискувани от преминаващите армии, но картофите са под земята и по принцип не ставали жертва на военно заграбване. Това довело до увеличено използване на картофи от селяните. Днес картофите се появяват на трапезата ни все по често. Въпреки това експертите казват, че картофите и особено пържените са доста трудно храносмилателно ястие. А яденето на пържени картофи с някои храни е напълно вредно за тялото.

Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак.

От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което е сериозно бреме за храносмилателната система. Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи с такива продукти като месо, домати, алкохол и хляб.

Месо. В комбинация с месо, пържените картофи ще накарат тялото да усвои както протеини, така и въглехидрати, а мазнините - за храносмилането са една от най-трудните задачи.

Домати. Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да получите лошо храносмилане, пише "Блиц".

Алкохолът. Пържени картофи, заедно с алкохол - е двойна тежест върху бъбреците. При тази комбинация тялото запазва повече течност в тъканите.

Хляб. В компания с пържени картофи, хлябът ще "възнагради" тялото ви с ненужно голяма част от концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: