Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Димитър Дринов: Темите в романа "Дюн" вълнуват човечеството и днес
Автор: Екип Ruse24.bg 17:05 / 02.03.2024Коментари (0)2566
©
Романът "Дюн" е монументално произведение само по себе си не само в жанр фантастика, а им по принцип в литературата, и дори и без тези по-късни адаптации, той щеше да бъде един от най-важните романи писани някога. Темите, които са засегнати в това произведение, вълнуват човечеството днес по-силно от всякога. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова създателят и главен редактор на специализирания сайт "Operation Kino" Димитър Дринов.

Романът на Франк Хърбърт е издаден през 1965 година и е един от най-продаваните  научно-фантастичен роман. Според него в романите от поредицата има дълбочина на идеите, която надминава обикновената научна фантастика. "Причините за това са комплексни: темите, които разглежда, начинът, по който е написан, начинът, по който е останал в поп културата през всичките тези години  в литературата, киното, музиката дори, всички тези наслагвания го превръщат в най-продаваните научно-фантастични романи", разказа още той.

Действието на романа се развива в една галактическа империя от феодален тип 10 000 години след един много важен момент в историята – когато човечеството слага край на войната с изкуствения интелект и унищожават абсолютно всички машини. Това е един имперски свят, където големи фамилии се борят за надмощие една друга. На този фон се появява младият наследник на една от влиятелните фамилии, който е нетипичен герой, и който е натоварен с така ръководството на най-важната планета – Дюн, на която се произвежда подправката Меланж, която осигурява на ползващите я по-дълъг живот, по-добро здраве и развива по определен начин човешката психика, като дава усещане за възможните линии на времето, и в същото време дава възможност за космическото пътуване на човечеството.

"Този младеж на тази планета се сблъсква с върховно предателство и трябва да превъзмогне обстоятелствата срещу себе си, които са и външни, политически, и природни, за да може да грубо казано да си отмъсти. Виждам главният герой като олицетворение на детерминизма, на липсата на свободната воля, като трагичен герой, чийто път е предопределен от външни фактори", подчерта още Димитър Дринов.

Друга водеща тема в романа "Дюн" е тази за екологията и това как човешката дейност може да окаже влияние върху развитието на планетата. Интересното е, че Хърбърт създава една завършена екосистема с всичките й взаимосвързаности и обръща голямо внимание на използването на уж подобряващи живота на човека препарати и до какво би могло да доведе това в глобален мащаб в по-далечно бъдеще – нещо, което дотогава не се прави, подчерта Димитър Дринов. "Като погледнем назад във времето, виждаме, че Хърбърт е един от първопроходците в това отношение. "Дюн“ може да бъде наречен първият екологичен роман". 

"И двата филма от поредицата "Дюн“ са много добри. Това е един от най-добрите комерсиални и некомерсиални филми за голям екран, които са излизали последните години. Това е филм, който успява да пресъздаде това тематично разнообразие по впечатляващ начин,“ категоричен е главният редактор на "Operation Kino" Димитър Дринов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Великден 2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: