Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Димитър Петров, продуцент: Прожекциите "Кино по детски" представят съвременна анимация
Автор: Живко Кръстев 15:12 / 28.05.2024Коментари (0)1160
©
На 1 юни – Международния ден на детето, Асоциацията на българските анимационни продуценти организира за най-малките прожекции на български анимационни филми. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Асоциация на българските анимационни продуценти (АБАП) Димитър Петров.

Прожекциите "Кино по детски" се организират за първа година и това е една от редките възможности да се види съвременна анимация, създадена с водещото участие на български анимационни студиа, членове на АБАП, като "Зографик“, "Chase a Cloud“ и "Студио Змей“.  "Това са анимационни продукции, които са насочени към широка аудитория, които да се гледат от цялото семейство. Ще представим сборна програма, като филмите са разнообразни по тематика и по съдържание. Например ще има няколко епизода от детско образователната поредица "Имало едно време...предметите!“, в която всеки един епизод разказва историята на един определен предмет и как той се е появил. Входът ще е безплатен за деца до 12-годишна възраст,“ обясни той.

По думите му анимацията трябва да има и добавена културна стойност, тъй като тя е културен продукт, който се консумира от най-малките зрители, и като нещо, което е насочено към деца, трябва да има изключително много контрол и изключително много редакционна мисъл. "Целта на АБАП е да започнем да правим анимация към широка аудитория собствено производство, да показваме нашата култура, да има образователни елементи в тези сериали, в тези филмчета, и те да са полезни и практично насочени.  Малко тъжно е, че в България въпреки че имаме толкова богата култура, имаме толкова много истории, които можем да разкажем, все още като че ли не сме се насочени натам. Но се надяваме с такива инициативи, като "Кино по детски“, с подкрепата на българските институции, които през последните години започват да ни подкрепят, това да се случи,“ поясни Димитър Петров.

За първи път АБАП ще има свой щанд по време на Международният фестивал за анимационно кино на Анеси, Франция. Това е най-големият анимационен фестивал и медиен пазар в Европа, като досега български автори са участвали със собствени филми, но досега България не е имала официален щанд, който тази година се организира с подкрепата на Министерство на културата. "На фестивала ще покажем постиженията на членовете на АБАП и ще запознаем посетителите на фестивала с възможностите за работа с България, с наличните финансирания, с българската анимация и българската култура. Надяваме се по този начин да привлечем повече внимание към България и положителните развития през последните години.“

Важно е да се произвежда анимация, базирана на нашата култура, но и да я изнасяме, каза още той и посочи, че имиджът на страната се формира освен от целенасочената реклама за туризъм, от репутацията, но трябва да се прилагат повече съвременните методи за недиректна реклама, каквито са културните прояви и събития, като това в Анеси.    

Относно дигитализацията на съвременния свят и все по-голямото използване на изкуствения интелект в различни сфери Димитър Петров сподели, че за него това е един полезен инструмент, който се използва от много аниматори, но съществуват много казуси и проблеми, свързани с авторското право. "Има много силни дискусии, говори се за въвеждане на допълнително законодателство, вече има в Европа и САЩ казуси и въведени правила, но тепърва ще има разговори и регулации по тази тема.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: