Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Димитър Узунов: Сценичните изкуства са силен инструмент в борбата с климатичните промени
Автор: Живко Кръстев 14:22 / 19.04.2024Коментари (0)844
©
Сценичните изкуства се оказват много силен инструмент за позитивно влияние в борбата с климатичните промени. Една от целите на проекта RE-IMAGINE Green е самият продукционен процес да стане по-зелен. Това каза режисьорът, сценарист и културен мениджър Димитър Узунов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Независими артисти, международно признати лектори и климатични експерти от осем държави се събраха в София между 8 и 12 април за първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green. Участниците са от Централна и Югоизточна Европа – Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария, Полша, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, България. Организатор на събитието е АРТЕ УРБАНА КОЛЕКТИВ, разказа Узунов.

Това е първата от четири петдневни резиденции. Следващите ще се проведат Унгария, в Северна Македония и в Сърбия, допълни той.

"Целта на тази първа резиденция тук, в София, беше климатична грамотност. Това е много важно не само за артистите. В съвсем скоро време това трябва да се въведе в училища и на всякакво ниво. Днес наративът за климатичните промени е много фрагментиран, има много различни мнения и за обикновения човек не е лесно да разбере кое е вярното, какво ни казва науката, защото тя има най-обективната гледна точка за процеса. Идеята на тази резиденция беше артистите да разберат за какъв проблем иде реч, а след това и добрите практики и опит от артисти, ангажирали се с тази тема“, обясни режисьорът.

Василка Шишкова е координатор на проекта и експерт в оценка на въздействието на културни и артистични проекти и изследване на публиките. Според нея промяната трябва да се случи първо в нашите глави, в нашето мислене и начин на живот. "Точно това успя да направи тази първа резиденция с нашите участници – да им помогне да сменят фокуса си към начина, по който правят изкуство, да се опитат да търсят устойчиви решения“, поясни тя.

По отношение на актуалните зелени практики северният свят има да учи много от южните страни, смята Шишкова. "Ние, южните хора, винаги сме били пестеливи по отношение на ресурсите. Костюмите се ползват в различни представления, обменят се между отделните компании, особено в независимия сектор. Това е една изключително устойчива практика – да ползваш едни и същи декори в различни представления, да носиш по-малко декор. Това е нещо, което богатите страни могат да учат от нас“, отбеляза тя.

Сред участниците в резиденцията се ражда идеята за създаване на влак на изкуството, който да пътува из целия Балкански регион. "Може би това ще бъде много хитър вариант да рекламираме този значително по-устойчив начин на транспорт“, обясни координаторът на проекта.

По думите й българското общество все още не е достигнало до идеята, че трябва да се действа по отношение на климатичната криза. Проблемите изискват коренна промяна на мисленето и обществен консенсус, който в момента липсва заради фрагментираността на обществата, смята Василка Шишкова.

"Все още сме в модуса, в който искаме да натрупваме. Цялата ни култура е насочена към това, тя е завладяна от маркетинга на желанията, които ни насочват към това да имаме все повече дънки и обувки, да сменяме телефоните си колкото се може по-често. Знаем и за програмираното разваляне на техниката, за да купуваме още и още. Наистина някаква сила трябва да се намеси, за да смени фокуса на обществото. Изкуството има тази възможност – да поставя въпроси и да показва други гледни точки“, вярва Шишкова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: