Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Дъщерята на лечителя Петър Димков: Преди хранене дишайте дълбоко, мийте очите си по 25 пъти
Автор: Екип Ruse24.bg 11:18 / 06.04.2023Коментари (0)559
©
Дъщерята на прочутия народен лечител Петър Димков навърши 90 години. От своя баща Лили Димкова е научила много неща, придобила е безценни качества на характера, с които е възпитала и своя син – д-р Петър Димков, който е ирисолог, като своя дядо.

Лили завършва театрална декорация, работи като сценограф в габровския театър и художник редактор в издателство "Наука и изкуство“. 

Автор е на костюмите на редица български филми и на оформленията на доста книги. Имала е изложби в София, Ню Йорк – музея на Н. Рьорих, Сан Франциско, Берлин. И до ден днешен тя продължава да изпълнява най-важните завети на своя баща и твърди, че на тях дължи здравето и дълголетието си.

"Правете поне по 10 дълбоки вдишвания три пъти на ден преди хранене. Дъвчете храната, вложете в нея положителна мисъл, че ще ви даде сили. Нали затова се храним? А не просто, за да се натъпчем. Важно е да слушаме сигналите на тялото си, а не да се насилваме. Аз съм вегетарианка от малка, не чувствам потребност да ям месо, ако обаче на човек му се хапва, по-добре да си хапне.

Баща ми казваше, че белият равнец пречиства кръвта и организма. Кръвта е тялото на нашия дух. Имайки чиста кръв, ние ще имаме чисто тяло и духовно, и физически. Разбира се, и с билките не бива да се прекалява. А когато сутрин отпивам вода, си казвам: сила и светлина за ума, живот за сърцето, здраве за тялото“, споделя Лили.

Билката бял равнец е сред най-популярните не само у нас. Позната е от древността – твърди се дори, че войниците в античните времена винаги носели със себе си сушен бял равнец, за да се спасяват от болка и кървене след тежки битки.

Чаят от бял равнец оптимизира функциите на жлъчката и черния дроб, съдейства за преодоляване на инфекциите в тези важни органи, като потиска възпалението и неутрализира болезнените спазми. Народната медицина препоръчва чай и запарка от бял равнец при болезнени спазми в корема, чревни възпаления, увеличено и болезнено газообразуване.

Билката неутрализира стомашните киселини и стабилизира функциите на стомаха, предпазва от вътрешни кръвоизливи или съдейства за по-бързо възстановяване след вътрешно кървене. С чай от бял равнец или 2-3 чаши умерено силна запарка може да се подпомогне работата на сърдечносъдовата система, да се балансира състоянието при гръдна жаба. Продуктите с бял равнец имат благотворно въздействие и върху дихателната система. Едно от важните му въздействия е свързано с кръвотворната функция на костния мозък.

"За чаша чай от бял равнец е достатъчна една препълнена лъжичка билкова маса. Залива се с 250 мл вряла вода и след няколко минути, след като поизстине, се прецежда“, казва Лили Димкова. За нея пиенето на целебната напитка е закон.

"Освен това всяка вечер плискайте вода със стайна температура върху затворени очи. 12 пъти върху едното, 12 пъти върху другото, след това повторете 13 пъти първото, 13 пъти второто. Общо 25 пъти за всяко око. Това изчиства добре очните дъна. Аз го правя цял живот“, допълва наследничката на Петър Димков.

"За да сме здрави и красиви, преди всичко трябва да сме добри. Гневът, ревността и злобата ни ядат отвътре. Те неминуемо се отразяват върху лицата ни. Когато развиваме у себе си положителни мисли и действия, бръчките ни ще са благородни и ще са белези на доброта“, категорична е дълголетната художничка, цитирана от " За жената".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: