Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Едни от най-големите музикални звезди у нас се включват в гей парада тази година
Автор: Екип Ruse24.bg 11:00 / 04.06.2021Коментари (0)771
©
На 12 юни по улиците на София отново ще премине София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността. 

Хората се събират пред Паметника на съветската армия още от 14 часа, музикалната програма ще започне точно в 16 часа, а самото шествие ще се проведе от 19.30 до 21 часа. На събитието ще се вземат всички противоепидемични мерки.

"Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността", каза Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

"За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Десислава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. Щастливи сме да съобщим, че тази година към нас се присъединява и Руши", споделя още организатора. 

"Ще се радвам да видя много щастливи лица на София Прайд. Колкото повече се радваме на живота, толкова по-малко имаме нужда да търсим различия помежду си, сподели Руши. В един мой текст се пее, че животът е хубав, дори и несъвършен. А любовта осмисля живота, така че тя винаги е повод за празник."

Изненадите в музикалната програма, която ще започне в 16 ч. не свършват дотук. От Северна Македония заедно със своя балет ще пристигне и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев. Преди песенния конкурс Васил се разкри като гей и предизвика полемика в страната си.

Зад равнопоставеността на ЛГБТИ общността с музиката си ще застане отново Михаела Филева, която на 15 май представи третия си студиен албум "Ин и Ян" с песни, създадени преди и по време на пандемията.

София Прайд отново ще подкрепят Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт и Прея. Трите изпълнителки са замислили и специална изненада за феновете си под формата на tribute към известна girls банда.

Темата за семейството ще бъде основна за изданието тази година – от разкриването пред родителите и близките, които са ги отгледали, до създаването на собствени семейства, които са толкова разнообразни, колкото самата общност.

България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Множество посолства подкрепят и тази година София Прайд. Видео обръщения на посланици ще бъдат споделяни в социалните мрежи на прайда през целия месец юни.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Първият парад на гордостта в света се провежда на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските бунтове, случили се точно година по-рано. Оттогава шествията стават все повече и все по-многобройни както в САЩ, така и в над 70 държави по света. Прайд шествията остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: