Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Едно наум с храната, за да не стигате до болница!
Автор: Екип Ruse24.bg 15:05 / 24.12.2021Коментари (0)469
© Ruse24.bg
След коледните пости – едно наум с храната. На Бъдни вечер приключват коледните пости. От утре хората, спазващи поста пред последните 40 дни, могат да консумират всякакви храни, без изключение.

Съветите на специалистите обаче са този преход към обичайно балансирано хранене да бъде плавен, а не още в първия ден след постите да се приемат огромни количества животински продукти, защото това неминуемо крие рискове за храносмилателната система.

Всеки, който е спазвал поста, трябва да има едно наум, защото в тази поредица от зимни празници изкушенията са много. Организмът се нуждае от определен период, за да се пренастрои на нов режим на хранене, коментира д-р Александър Кацаров, главен асистент в Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА).

По думите му, преяждането винаги е опасно, като особено чувствителни към честата "злоупотреба" с храна са панкреасът, стомахът и жлъчката, защото храносмилането се осъществява до голяма степен от тях. Разбира се, реакцията на всеки организъм е индивидуална, често пъти се стига и до болнично лечение.

Рязкото връщане към отрупаните маси е стрес за организма и може да бъде съпроводено с чувство за дискомфорт, за тежест. Системното прияждане във времето води до затлъстяване и съпътстващите го други заболявания. В случая говорим за насъбрали се еднократни преяждания покрай многото празнични дни, което основно влияе върху гастроинтестиналния тракт, разбира се, но натоварва повече сърдечно-съдовата система, подчертава специалистът.

По думите му, чести пациенти около Коледа в Спешното отделение на ВМА са хора, изпитващи чувство за тежест, за болка, особено след прием на целулозни храни, каквито са традиционните за тези празници сарми, боб, леща и т.н.

Като цяло, идват хора, чиито оплаквания не са преминали няколко дни и се налага употребата на медикаменти. Особено внимателни трябва да бъдат хората с ендокринни проблеми, със сърдечно-съдови заболявания, подчертава още д-р Кацаров.

Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим. Моят съвет е хората да се хранят бавно и умерено и да стават дори леко гладни от масата. По този начин ще се чувстват комфортно, с добър физически тонус, категоричен е специалистът.

И още от съветите за спокойни празници – яжте само ако сте гладни; хубаво е в едно хранене да не се смесват месо и млечни продукти; избягвайте комбинацията на месо с т.нар. тежки въглехидрати като картофи, ориз и боб; не прекалявайте с алкохола и непременно пийте много вода, защото това повишава качеството на храносмилателната система.

Още по темата: общо новини по темата: 111
13.12.2023 »
24.12.2022 »
23.12.2022 »
26.01.2022 »
14.01.2022 »
09.01.2022 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: