Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт ни казва как да шофираме икономично
Автор: Харитина Агопян 10:21 / 19.04.2024Коментари (0)674
© илюстративна
Умното шофиране, поддръжката и правилното гориво водят до по-малко разход на автомобила. Това каза автомобилният експерт и главен редактор на “Авто-мото спорт", Борислав Цаков в “Денят на Фокус" по Радио "Фокус". “Не е възможно да намали разходът на гориво с една трета при икономично шофиране, по-коректно е за това спестяване да се говори в проценти. Всеки процент обаче е важен - дори 10% или 12% са много добър резултат", подчерта Цаков.

“Важно е да следим какво е състоянието на колата, защото доброто състояние ни спестява допълнителни разходи. Това намалява разхода на гориво. Гумите са важен фактор - те трябва да са с точния размер от производител, тогава колата се движи оптимално. Гуми с половин единица по-меки вдигат много разхода на гориво. Твърде надути гуми пък са опасни - при напичане могат дори да се пръснат. Има гуми, които са специално предназначени за пестене на гориво", разясни Борислав Цаков.

“Свалете багажника си за ски - той води до допълнителен разход. Дори само напречните рейки водят до допълнителен разход на гориво,затова е добре, ако не използвате този багажник, да махнете цялото оборудване, за да не харчите излишно гориво", даде насоки Цаков.

“Видът на ползваното гориво е важен. Хората решават, че с по-стара кола няма смисъл да сипват най-скъпото гориво. Има изследвания, аз самият съм тествал тази хипотеза и знам, че тя е вярна - има автомобили с малко по-капризни горивни системи. Инжекционите им са малко по-изискващи и ако им сипете по-евтино гориво, харчат доста повече - дори до 2 литра на 100 км повече! Когато за такава кола купите по-скъп бензин, тя ще харчи по-малко, отколкото ако се опитате чрез евтин бензин да спестите от всеки литър. Тествайте сами и преценете!", подчерта Борислав Цаков

“Трябва да се научим да караме - да се отучим от вредните навици. Колкото по-малко се натиска спирачката, толкова по-икономично се движим. Колкото по-малко резки стартове и форсиране правим, толкова по-малък ще бъде разходът ни на гориво",посъветва още автомобилният експерт.

“Не трябва да се вманиачаваме във всяка капка нафта - нека го кажем шеговито, ако за някой разходът на гориво носи твърде много стрес, нека слезе от колата и ползва градски транспорт, колело и други алтернативни методи за придвижване. Това така или иначе вече е обща европейска политика", поясни шеговито Борислав Цаков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: