Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето една от причините да пием компот 
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 04.11.2022Коментари (0)375
©
Есента е сезон, в който много хронични заболявания напомнят за себе си. Причината е, че хормонът мелатонин, който контролира съня, регулира и секрецията на стомашния сок. А през това време той е значително понижен в организма.

Също така застудяването причинява рязко свиване на кръвоносните съдове, спазми, при които органите не получават достатъчно хранителни вещества чрез кръвта.

Проучвания сочат, че възрастта на хората с гастрит се покачва. В зряла възраст случаите на пациенти с халикобактер пилори достигат до 80%. Затова, ако човек има някакви оплаквания на стомашно-чревния тракт, трябва да се изследва за наличието на хеликобактер пилори. Ако обаче е налице алармираща симпоматика като силна болка, анемия, понижаване на теглото, повръщане на кръв, това налага извършване на ендоскопско изследване. Това е задължително.

Разбира се, профилактиката е най-доброто, което можем да направим. Ако бъде доказано, че имаме хеликобактер пилори, е необходимо да се проведе 10-дневен курс на лечение, за да бъде унищожен. Още повече че той е признат за канцероген I клас от СЗО още през 1994 година. Така че с премахването му игнорираме цялата последваща каскада от заболявания. Другото важно нещо е да се въздържаме от прием на противовъзпалителни средства. От изключително значение е диетата. Добре е да имаме предвид, че през есента настъпва стрес за организма и ако сме имали подобни оплаквания, трябва да изключим пържени храни, силни подправки, да включим в менюто си зеленчуци, но нека те да са сварени или на пара. Месото трябва да е щадящо, а рибата да е на пара. Плодовете пък е добре да са обелени. Особено подходящи са печена ябълка, печена тиква, банан. Така ще снабдим организма с необходимите витамини, но и ще щадим стомаха. Трябва да намалим стреса, да почиваме достатъчно. Алкохолът и кафето трябва да се изключат през тези преходни периоди, предава "Телеграф".

Преяждане

Трябва да избягваме нередовното хранене – забравете за преяждането вечер, което се редува с гладуване и жажда през деня, за хапването набързо на нещо сладко или мазно, прибързаното тъпчене с недосдъвкана, прекалено студена или прекалено гореща храна. 

Какво да направим, ако гастритът ни по тези или някакви други причини изведнъж се обади?

Пристъп

При внезапен пристъп легнете настрана и сгънете крака в коленете, като ги повдигнете към корема. Полежете в тази поза 15-20 минути – това ще позволи на мускулите да се отпуснат и острият спазъм да отмине. Ако болката не преминава, може да посмучете парче лед или лимоново резенче и бавно на глътки да изпиете 1/3 чаша хладка вода с 2-3 капки оцет.

Ако и преди сте имали пристъпи на гастрит, постарайте се да ги предотвратите. Редовно яжте кисело мляко, домати, моркови, тиква и броколи, карфиол – но изключете цвеклото, фасула и граха. Пийте компоти и избягвайте плодове и сокове от рода на боровинки и портокали. Забравете за захарта и сладката, вземайте си мед, нетлъстото месо и риба не пържете, а яжте варени или печени. Много помагат кашите, особено овесената. 

Пикантно

Експериментирайте, за да видите дали консумацията на пикантни храни влошава симптомите на гастрит. Важно е да проследите симптомите си, за да разберете по-добре как ви влияят обичайните за гастрит храни – включително алкохол, кофеин, домати, чай, цитрусови плодове, млечни продукти, мента и черен/червен пипер. 

Видове 

Специалистите различават няколко вида гастрит:

Хроничен гастрит - той се развива постепенно и причинява дългосрочни усложнения. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не развият други проблеми поради възпаление. Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки.

Остър гастрит - той се появява внезапно и продължава за по-кратки периоди от време, но може да причини тежки симптоми по време на активен епизод. Симптомите могат да идват и да си отиват в зависимост от различни фактори на начина на живот, които влияят на храносмилателната система.

Атрофичният гастрит - той е форма на хроничен гастрит, който причинява постепенна загуба на стомашни жлезисти клетки, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан. Тъй като стомашната лигавица се променя, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни вещества и реакции на автоимунно разстройство се увеличава. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често имат ниско производство на стомашна киселина. 

Консумирайте прясно мляко отделно от други храни

Задължително е прясното мляко да се консумира отделно от други храни, защото в стомаха се превръща на извара и започват процеси на гниене и ферментация. Кисело мляко, домати и плодове се консумират половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за лоши комбинации: баница с кисело мляко, пица, спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и хляб, домати и картофи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: