Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето кои изобретения на НАСА промениха живота ни
Автор: Екип Ruse24.bg 17:19 / 26.02.2024Коментари (0)1196
©
Освен че насърчава многобройни открития извън планетата Земя, космическата програма на НАСА също е решаващ катализатор за напредъка на технологиите, предоставяйки не само задълбочени познания за Вселената, но помагайки за революционизиране на човешкия живот.

Много от тези иновации, разработени от Северноамериканската космическа агенция, са претърпели адаптации и са подобрили живота тук, на Земята. Този списък включва камерата на вашия мобилен телефон, безжичните слушалки и дори известни спортни обувки.

Ето десет изобретения, които са станали част от ежедневието ни:

1. Камерата на телефона

Може би най-използваната и присъстваща във всички смартфони технология. През 90-те години на миналия век екип от Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) работи за създаването на камери, достатъчно малки, за да се поберат в космически кораби и с научно качество – 1/3 от всички камери съдържат такава технология.

2. Обогатена бебешка формула

Бебешка храна и изкуствени млечни формули за бебета вече съществуваха, но благодарение на изследване, спонсорирано от НАСА, изследващо използването на водорасли при дългосрочни космически пътувания, беше открита съставка за обогатяване на хранителните вещества.

3. GPS 

Разработена през 70-те години на миналия век, системата за глобално позициониране, по-известна с акронима GPS, беше важно изобретение, но стана още по-добро с помощта на НАСА, която през 90-те години създава софтуер за коригиране на грешки в данните, предавани по мрежата от глобален брой GPS приемници. В резултат на това технологията се подобряваше все повече, докато достигнахме високата точност, която имаме днес.

4. Спортни обувки

Обувките Nike Air нямаше да съществуват, ако не беше технологията за производство на костюми, разработена от НАСА. Именно инженер от космическата агенция пръв представя идеята.

5. Ръчна прахосмукачка

НАСА се обърна към Black & Decker за разработване на леко устройство за събиране на проби на Луната. След това компанията използва тази технология, за да създаде Dustbuster през 1979 г. Ръчната прахосмукачка незабавно пожъна успех с повече от милион продадени бройки през първата година. Въпреки че устройството не е особено мощно, удобството триумфира и технологията се развива през годините.

6. Мемори пяна

Кой не е чувал за известната "възглавница на НАСА“? Нека все пак бъдем ясни: Северноамериканската космическа агенция никога не е разработвала нито една възглавница за астронавти. Технологията на този продукт обаче е следствие от материал, създаден от НАСА през 70-те години: невероятната пяна с високо разсейване на енергия, наречена вискоеластична. Когато патентът стана публично достояние, той спечели пазара на възглавници, матраци и спортни аксесоари.

7. Безжични слушалки

Като един от предшествениците в напредъка на комуникационните технологии, НАСА разработи безжични слушалки, за да позволи на астронавтите да имат свободни ръце, без кабели.

8. Очила, устойчиви на надраскване

На космическата агенция на САЩ дължим и устойчивите на надраскване стъкла в нашите очила. За да предотврати повредата на козирките на шлемовете на астронавтите от прах и частици, НАСА разрабова процес за създаване на устойчиви на надраскване очила. Изследователският център на Луис създава техника, която бива разработена и патентована. И така, оптичната индустрия бързо възприема такава технология, за да направи очилата 10 пъти по-устойчиви на надраскване от преди.

9. Ушни термометри

NASA и Diatek разработиха ушен термометър, който използва инфрачервена астрономическа технология за измерване на количеството енергия, излъчвано от тъпанчето. Вследствие на това имаме устройства, способни да измерят температурата за по-малко от 2 секунди.

10. Прозрачни брекети

Прозрачният поликристален алуминиев оксид (TPA) първоначално е разработен за защита на инфрачервените антени в космоса. Въпреки това полупрозрачната керамика в крайна сметка става популярна сред производителите на ортодонтски апарати през 80-те години, тъй като позволява създаването на апарати, по-устойчиви от класическите метални, чиято прозрачност беше естетическа атракция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: