Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето защо не трябва да слагате гореща храна в хладилника
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 01.02.2024Коментари (0)409
©
Поставянето на гореща храна директно в хладилника може да изглежда като удобен начин за съхраняване на остатъците или за ускоряване на процеса на охлаждане, но това е практика, която има някои потенциални недостатъци. Макар че хладилниците са предназначени да предпазват храната, има причини, поради които обикновено се препоръчва горещата храна да се остави да се охлади, преди да се постави в хладилника.

Едно от основните опасения е въздействието върху общата температура в хладилника. Когато горещата храна се поставя директно в хладилника, тя повишава вътрешната температура, което принуждава уреда да работи по-усилено, за да поддържа желаната студена среда. Това допълнително натоварване може да доведе до повишено потребление на енергия, което потенциално може да се отрази на сметките ви за електроенергия. То може също така да компрометира ефективността на хладилника при поддържането на безопасна температура на други бързо развалящи се продукти.

Освен това поставянето на гореща храна в хладилника може да наруши температурния градиент в уреда. Горещата храна може да създаде по-топли джобове, особено в непосредствена близост, което може да доведе до неравномерно охлаждане. Тази температурна неравномерност може да създаде среда, благоприятна за развитието на бактерии, и да изложи на риск безопасността на съхраняваната храна. Бактериите се развиват добре в условия на температурни колебания и това може да застраши свежестта и годността за консумация на други съхранявани продукти.

Бързото охлаждане на гореща храна в хладилника също може да допринесе за натрупване на влага. Парата, която се образува при охлаждането на горещата храна, може да се кондензира във водна пара в хладилника. Прекомерната влага може да доведе до образуване на ледени кристали, които да повлияят на качеството на някои храни и да предизвикат изгаряне във фризера. Това е особено проблематично за продукти, които не са правилно запечатани или опаковани.

Освен това внезапното поставяне на горещи контейнери в студената среда на хладилника може да предизвика топлинен стрес. Бързите температурни промени могат да доведат до пукнатини или счупване на стъклени или керамични съдове. Това не само създава риск от нараняване от счупено стъкло, но и води до потенциални загуби на храна. За да се избегнат тези проблеми, се препоръчва горещата храна да се остави да се охлади до стайна температура, преди да се прехвърли в хладилника.

Добра практика е да се използват плитки съдове, за да се улесни по-бързото охлаждане. Можете също така да разделите големи порции на по-малки, за да ускорите процеса на охлаждане. След като храната достигне стайна температура, тя може безопасно да се съхранява в хладилника, за да се запази нейното качество и да се гарантира цялостната ефективност на уреда.

Въпреки че удобството на незабавното охлаждане на гореща храна може да е примамливо, е важно да се вземат предвид потенциалните недостатъци, включително повишеното потребление на енергия, неравномерното охлаждане, развитието на бактерии, натрупването на влага и риска от счупване на контейнера. Отделянето на време за охлаждане на горещата храна, преди да я поставите в хладилника, е проста, но ефективна стъпка за поддържане на безопасността на храните и запазване на дълготрайността на хладилника, съветва actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: