Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фермата за охлюви - поредното уникално приключение за младежите от "Пътуваща пекарна"
Автор: Пламена Николова 15:18 / 29.08.2022Коментари (0)644
Както Varna24.bg съобщи, варненската Фондация "Радост за нашите деца" стартира работа по проекта "Пътуваща пекарна". 

С финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила" младежи с различни дефицити посещават четири атрактивни локации в близост до Варна, свързани с производството на храна. 

Последното приключение на младежите от "Пътуваща пекарна" бе във фермата за охлюви "Еко-Телус". Там гостите не само научиха изключително любопитни факти за охлювите, но успяха и да дегустират продукти от уникалната ферма.  

Фермата се намира в североизточна България, в с. Българево, общ. Каварна, в район, включен в Натура 2000. Това е най-близкото населено място до природния резерват "Калиакра“, който е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория. Именно чистата природа и благоприятните климатични условия правят района на село Българево идеалното място за отглеждане на охлюви в екологично чиста среда и предпоставка за високото качество на подобна продукция.

"Преди да започнем нашата дейност, проведохме дълго проучване на методите и технологиите за отглеждане на охлюви. Според географското положение на терена, специфичните климатични и почвени особености ние избрахме френския (полуинтензивен) метод като най-подходящ за нашата ферма. В момента отглеждаме охлюви от най-популярния вид –  Helix Aspersa Maxima (Gros-Gris).

Производственият цикъл включва всички етапи от развитието на охлювите. Метода, по който ги отглеждаме, изисква предварителен подбор на родителите и отделна зала за репродукция. След като малките охлювчета се излюпят, ги поставяме във фермата. Угоителният период продължава 4 – 5 месеца в зависимост от атмосферните условия.

Горди сме от факта, че след задълбочени проучвания и редица тестове, с помощта на експерти, успяхме да създадем собствена формула от натурални компоненти за фураж. Той се произвежда в сертифициран фуражен завод и е съобразен със специфичните нужди на охлювите, за което свидетелстват и отличните вкусови качества на нашата продукция.Изградихме база за съхранение и преработка на охлюви. Продължаваме да работим усилено, за да поддържаме високото ниво на качество на нашите охлюви.

Предимствата на действието на слузта от охлювите са всеизвестни. Още преди хилядолетия Хипократ е открил и използвал слузта на охлювите, за да лекува различни кожни обриви и възпаления. Неслучайно охлювът е известен с името "пълзяща аптека“, именно поради лечебните и терапевтични свойства на слузта.

Химичният състав на слузта включва хиалуронова киселина, ензими, глюкозаминогликани, медни и антимикробни пептиди, гликопротеини и микроелементи като и мед, цинк и желязо.

Благодарение на състава си активното вещество в слузта има противовъзпалителен ефект, нормализира синтеза на колаген и еластин, успокоява дразненето. Притежава способността ефективно да свързва свободните радикали, причиняващи стареенето, да възстановява кожата и да я хидратира добре", разказа собственикът на семейната ферма.

Varna24.bg е медиен партньор по проект "Пътуваща пекарна"

Повече вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: