Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фестивалът "През 9 земи" събира почитатели на фантастичната литература
Автор: Неда Узунколева 15:18 / 18.04.2024Коментари (0)727
© Фокус
Целта на фестивалът "През 9 земи“ е да събира хора, които да комуникират и да се заразяват с ентусиазма на фантастичната литература и творчество. Това каза в предаването "Животът на фокус“ на Радио "Фокус“ един от организаторите на събитието Стефан Караманов.

Всяка изминала година фестивалът се разраства и все повече и повече творци и последователи взимат участие в него. "Нещата се развиват бавно, защото няма много хъбове, в които да се заразяват хората с точно тези течения и неща, които се случват. Информационната ни мрежа куца в това отношение жанрово, - смята Стефан Караманов, - Но ние затова го правим – за да ги съберем хората на едно място.“ Според  Антония Дончева това разрастване макар и бавно, е много здравословно, защото се случва органично, което много помага за доверието между организаторите и посетителите на фестивала. "Да срещнеш и други хора, които като теб страдат и се вълнуват по фантастичните теми и чувстват силно по отношение на хобито ти е много зареждащо,“ подчерта още тя.

Програмата на събитието включва от сериозна програма от чисто лекционни панелни неща до игри във фоайето и просто дискусионни групи  по интереси, разясни той, а Антония Дончева – част от организаторския екип допълни, че фокусът на събитието са различните ниши на хобитата, свързани с творческите и артистични среди. 

Гръбнакът на програмата на "През 9 земи“ е фантастичното в различните му измерения – фантастичните теми в професионалните и любителски творчески занимания, фантастичните изкуства, творческата дейност, настолните, компютърните и ролевите игри, странните хобита и научнопопулярните теми, като тази година рамката е "Неизменно завръщане“, обясни Стефан Караманов, като допълни, че на фестивала ще се проведат срещи с автори – панели с активни писатели, игри – отборни, ролеви игри.

"Имаме автори на фентъзи, фантастика, хорър. Имаме панел, който е с Марин Трошанов, Елена Павлова, Цветина Цолова, Емил Минчев. Странично от това ще имаме малко по-малка дискусия за реалностите около писането и книгоиздаването в България, което е също много интересно за младите автори. За нас е супер ценна тази връзка, да видиш, че авторството не нещо, което се случва във вакуум, а всъщност е част от една култура, от една практика. И тази връзка с някой, който е от другата страна, реализиран, е много важна за прохождащ писател,“  подчерта той и обясни, че има и гейм дизайнерски панел.  

По думите на Стефан Караманов гейминг индустрията остава все още недооценена в България и битува някакъв традиционализъм, което води до подценяването на игрите като цяло. Показателно за това е малкото и закъсняла информация за българския композитор Борислав Славов на наградите BAFTA Games Awards, където той получи признание като композитор на музиката на обявената за игра на годината Baldur's Gate 3.

"До голяма степен има един голям разрив между реалности и оценяване извън съответните кръгове. Дискусията дали игрите са изкуство все още продължава. Ако едно творчество има, първо, някаква виртуална виртуозност, която е намесена в него, и второ, ти създаваш нещо, което създава емоция в другия край, няма как това да не изкуство,“ категоричен е Стефан Караманов. Антония Дончева  със съжаление отбеляза, че "България се намира са светлинни години назад от останалата част от света, където това е вече много по-признато като социално явление и като културно такова“.

Събитието "През 9 земи“ ще се проведе от 26 до 29 април в ПС "Марица - Изток" в Старозагорските минерални бани.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: