Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Филмът за Навални, с участието на Христо Грозев, спечели БАФТА
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 20.02.2023Коментари (0)356
©
Филм за Алексей Навални получи наградата за най-добър документален филм на британските филмови награди БАФТА в неделя, на фона на спорове относно недопускането на ключовя участник Христо Грозев на церемонията.

Българският разследващ журналист Христо Грозев, дългогодишен критик на Кремъл, написа в Туитър " Wow" след обявяването на наградата в Лондон, след като заяви, че му е било "забранено" да присъства лично.

Продуцентът на документалния филм Рей отдаде дължимото на Грозев, който не е могъл да присъства на бляскавата церемония поради "риск за обществената сигурност".

"Той се отказа от всичко, за да разкаже тази история и други истории, които трябва да бъдат разказани", каза тя на публиката.

Грозев - българин, който е водещ руски следовател в разследващия уебсайт Bellingcat и на когото се приписва, че е помогнал за разкриването на заговор за убийството на Навални - участва в документалния филм.

Но в петък той написа в Туитър, че е бил "изненадан да открие, че цялото ми семейство и аз сме получили забрана от британската полиция да присъстваме на наградите БАФТА този уикенд".

Лондонската столична полиция заяви само, че "някои журналисти са изправени пред враждебните намерения на чужди държави, докато са в Обединеното кралство". BAFTA заяви, че безопасността на гостите и персонала е приоритет.

По време на наградите на Гилдията на американските режисьори в Бевърли Хилс в събота режисьорът на "Навални" Даниел Рохер заяви пред АФП, че Грозев е бил "отстранен" от наградите БАФТА.

"Руснаците се опитват да го убият", каза Рохер. "Вече не му е позволено да ходи в Европа. Това драматично е променило живота му, променило е живота на семейството му".Решението Грозев да не бъде допуснат е "страхливо" и "дълбоко разочароващо", добави канадският режисьор.

Разследващите журналисти не трябва да бъдат наказвани, когато "разобличават лъжите, корупцията и геноцидните тенденции на мафиотските структури на (руския президент) Владимир Путин", каза той.

Навални, най-изявеният опонент на Путин, е задържан през последните две години в строго охраняван затвор край Москва след присъда за присвояване.

Още по темата: общо новини по темата: 26
03.05.2023 »
27.04.2023 »
24.04.2023 »
21.04.2023 »
13.03.2023 »
17.02.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: