Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Гастроентеролог: Избягвайте комбинацията на месо с тежки въглехидрати
Автор: Екип Ruse24.bg 10:18 / 28.12.2022Коментари (0)351
©
Отново е Коледа, а традицията повелява близки и роднини да се съберат на тежки трапези. Често обаче се стига до злоупотреба с храни и напитки, което може да вгорчи празниците на всеки, който не внимава с порциите. Щурите купони или пък "залежаването“ с часове пред телевизорите водят до редица неприятни симптоми, като се започне от по-леките – киселини, тежест, подуване, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишаване на артериалното налягане, хранителни интоксикации, хипертонични кризи, алергични реакции, тежък махмурлук и други.

Начинът, по който човек се храни, е отражение на неговото отношение към собственото му тяло. По празниците важна роля играе волята, за да не се стига до преяждане и по-сериозни последици, коментира майор д-р Даниела Томова, част от екипа на Клиника по гастроентерология на ВМА.

Особено рискови са обилните трапези за хората, спазвали 40-дневния коледен пост. Съветите на специалиста са преходът към обичайно балансирано хранене да бъде плавен, а не още в първия ден след постите да се приемат огромни количества животински продукти, защото това неминуемо крие рискове за храносмилателната система.

Изкушенията са много, но приемът на храна трябва да бъде често и в малки количества. Ако се "отпуснем“, може да се стигне до дискомфорт в стомашната област, да се обострят заболявания като гастрит, колит и други. Възможно е да се стигне и до подуване на корема, повишено количество газове, особено от консумация на варивата, подчертава д-р Томова.

По думите й, храната от животински произход не е вредна, вредно би могло да бъде количеството й. Всичко, което е в нормални количества, е полезно. Като нормално количество за яйцата, например, се определя не повече от две яйца на ден. С повишено внимание трябва да бъдем и към употребата на алкохол. В никакъв случай не бива да се смесват различни видове напитки, защото това може да предизвика гадене, повръщане, главозамайване, дори и припадане, подчертава специалистът.

Всичко трябва да е балансирано, трябва да се консумират и мазнини, и белтъчини, и въглехидрати в определени съотношения. Преяждането и прекомерната употреба на алкохол са рискови за всякакъв тип хора. Най-големи странични ефекти обаче има върху хората с наднормено тегло и с чернодробни проблеми, пояснява д-р Томова.

Преяждането може да причини обостряне на гастрит, панкреатит, колит.

За да нямаме никакви проблеми, храната, която се поема, трябва да е в ограничени количества, да се приема с повече течности, но не алкохол, а вода, да не е люта и мазна. Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим.

Яжте само ако сте гладни. Хубаво е в едно хранене да не се смесват месо и млечни продукти, избягвайте комбинацията на месо с т.нар. тежки въглехидрати като картофи, ориз и боб, съветва още д-р Даниела Томова посъветва да консумираме в умерени количества алкохол и здравословна храна, но в малки количества и по-начесто.

А след празник с изобилие от вкусна храна при най-малкия признак на преяждане излезте навън. Разходката на свеж въздух помага много в такива ситуации. В никакъв случай не прибягвайте до по-сериозни натоварвания, резки движения, кланяния, скокове, съветва още гастроентерологът.

Още по темата: общо новини по темата: 194
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
18.11.2023 »
12.11.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: