Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Георги Христов: Перу е едно от най-интересните места на нашата планета, абсолютно неразгадана територия
Автор: ИА Фокус 18:25 / 06.04.2024Коментари (0)1240
©
Перу е едно от най-интересните места на нашата планета. Бил съм на доста места и смятам, че Перу е абсолютно неразгадана територия. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова писателят-пътешественик Георги Христов.

За пръв път пътешества в Перу с група на известния изследовател на древни култури Олег Черне и за един месец пътешествия с него това място му се открива по един невероятен начин. "След което аз започнах да водя групи по мистичен туризъм, в който се потапяме в културата на страната и изживяванията“. По думите му местните хора не осъзнават какво богатство имат в страната си, като предпочитат да търсят късмета си в по-развитите страни в Америка и Европа. В момента има огромен интерес към археологията и историята на тази страна, като според него предстоят удивителни открития, "които се случват всъщност всеки ден“.

Богатството от древни култури и обичаи превличат пътешествениците и търсачите на духовни преживявания  от целия свят. Културата на войните на облаците или чачапояс – абсолютно непопулярна и неизвестна, която е обитавала северните предамазонски планини. "Хълмистите джунгли, които обитават чачапояс са изключително красиво място. Тяхната история отива до преди новата ера и загадъчно изчезват, като легендите разказват, че се преместват на друга планета.“

Караль е една от най-древните култура, която се е появила векове преди тази на инките. През 2009 година се откриват пирамидалните структури – седем 30-метрови високи пирамиди, следи от тази древна култура караль, в която матриархата е бил водещ и в нея са управлявали жрици. "Досега се смяташе, че изображенията на главното перуанско божество Виракоча идват от културата на инките, а всъщност се открива рисунка на Виракоча още от времето на караль. Това е пренаписване на човешката история, което е много важно за един континент, който досега е стоял в сянка, за да осъзнават своята идентичност и мястото, което заемат в световната история,“ разказа още писателят.   

Георги Христов разказа още, че все още се срещат местни хора, които почитат или се опитват да се свързват с мъдростта на божество Виракоча чрез церемонии, използвайки  свещени растения на силата, като кактуса, който съдържа халюциногена мескалин. "По време на церемонията на свещени места се изпива отвара от кактуса и заедно с шаман – човек, който може да те води, тръгваш на вътрешно твое пътешествие. Това е тяхното живо наследство,“  сподели той.

Храната за перуанците е религия. Отношението на местните хора проличава по тяхното внимание дали си закусвал, дали си ял, какво ще обядваш – това показва много голям интерес към теб. "Храната в Перу, дори и в най-евтините места, е много вкусна. Уличната храна е много добре развита и конкуренцията е сериозна,“ поясни пътешественикът, като разказа, че храната в Перу е съчетание и смесица от много култури и области. Храната на древните култури, както и на 3-те силно обособени области в страната: пустинята, планината и джунглата, които са характерни с различните си хранителни продукти и подправки, както и морската храна по брега на океана, така и европейските кулинарни традиции са направили вкусна и с изключително разнообразие от вкусове перуанската кухня. "Ресторантите Nikkei – съчетание от японско-перуанска кухня в момента са едни от най-скъпите в света,“ добави още той.

Перуанското тъкаческо изкуство е повлияло модернизма, каза още писателят: "Това е изключителна културологична особеност на Перу. Това са изключителни текстилни работи на по 2000 години, които са като съвременния абстракционизъм, съвременния модернизъм. В началото на ХХ век доста от световноизвестните имена в модернизма, като Мондриан, Паул Клее, Кандински, са се повлияли и вдъхновявали от цветовете и различите форми на перуанските текстили“.

Ася Александрова






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: