Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Готвене с морска вода - новата мода
Автор: Екип Ruse24.bg 15:34 / 21.06.2025Коментари (0)970
©
Светът на готвенето непрекъснато се развива. Нововъведенията, които се прилагат в кухнята, често са успешни, но други могат да се окажат пълна катастрофа. Една от най-забележителните иновации през последните години е готвенето с морска вода. И въпреки че за мнозина може да звучи странно, тя се продава в много супермаркети. Въпреки това, както при всички нови разработки, и около нея има много митове и истини.

Истини и митове за морската вода при готвене

Напоследък в социалните мрежи стана модерно да се консумира морска вода. Експертите обаче не насърчават това. Морската вода не е заместител на готварската сол, както се споменава на много места в различни канали. Истината е, че макар да съдържа минерали, високата ѝ соленост може да бъде много вредна, ако се консумира в големи количества. Въпреки това, ако ще готвите с нея, тя може да бъде много полезна за подобряване на вкусовете на храната, която приготвяте, тъй като ги засилва. Тя би била особено добра за готвене на морски дарове и риба.

В социалните мрежи често се споменава, че морската вода е лечебна. Това твърдение е напълно невярно. Морската вода има полезни свойства, но тя не е чудодейно средство и със сигурност не трябва да се използва за лечение на сериозни заболявания. 

Морската вода при готвене обаче може да подобри текстурата на ястията, които приготвяте. Това е така, защото тя помага да се поддържа хидратацията на храната по време на готвене. Освен това морската вода може да бъде полезна за запазване на свежестта на някои храни като риба и морски дарове, особено когато става въпрос за размразяването им.

Заслужава ли си?

Може би се чудите дали наистина си струва да използвате морска вода за готвене. Първото и най-важно нещо е, че използването на този вид вода не е толкова просто, колкото да отидеш до морето и да напълниш бутилка, тъй като тя може да съдържа патогени, които са устойчиви на готвене и здравето ни може да бъде застрашено, така че трябва да купуваме морска вода, която е била опакована и обработена в съответствие със законовите канали.

Морската вода няма някакви особено забележителни нюанси, освен соления вкус, който може да придаде. Най-добрият начин да разберете дали си заслужава от гледна точка на вкуса, е да я опитате сами. В някои блогове се препоръчва да се използва за готвене на риба или морски дарове, бульони и супи и дори ориз. Въпреки това, като се вземат предвид повечето мнения, изглежда, че не си заслужава разходите за преработената и бутилирана морска вода да заменят чешмяната вода; освен на места, където чешмяната вода има неприятен вкус, пише "Marca".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2025
Кабинетът "Желязков"
Световна черна хроника
Районните кметове на "Младост" и "Люлин" напускат ПП заради натиск
Чалгаджийка е хваната много пияна след ПТП!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: