Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Град с 1 млн. души население на Марс до 2100 г.
Автор: Екип Ruse24.bg 11:40 / 23.02.2021Коментари (2)375
© БГНЕС
Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до края на десетилетието, а до 2100 г. може да има град с население от един милион, смята Робърт Зубрин, президент на Марсианското общество, инженер и ентусиаст в изследванията за Марс, предава БГНЕС.

Най-новият американски марсоход Perseverance, изстрелян от Земята през юли 2020 г., вече кацна на Марс. С помощта на новия марсоход НАСА се надява да получи нови данни за геологията и структурата на планетата, за да събере проби от почвата й за последващо изпращане на Земята. Научните инструменти на Perseverance включват устройство за производство на кислород от атмосферата на Марс. Разработчиците се надяват, че в бъдеще тази технология ще бъде търсена за получаване на ракетно гориво, необходимо по време на пилотирани мисии до Марс.

Perseverance е петият марсоход, доставян някога от НАСА на повърхността на Марс. Едновременно с него на Червената планета сега продължава работа марсохода Curiosity. Засега присъствието на хора на Марс остава научна фантастика, тази планета е твърде далеч и крие много загадки. Но, както се надяват учените, именно роботизирани мисии като марсохода в крайна сметка ще помогнат за превръщането на пилотираните полети до Марс в реалност. На въпроса кога е възможно да се разчита на появата на обитаема база на съседна планета, Зубрин посочи 2030 година.

Бизнесменът и собственик на SpaceX Илон Мъск преди това обяви целта да започне пилотирани полети до Марс до 2026 г., но според експерта този план ще бъде коригиран. “Най-вероятно ще отнеме време до 2030 г. Вероятно до 2026 или 2028 г. той ще може да изпрати кораби Starship с товарни или роботизирани мисии до Марс и да започне автоматизирано изграждане на базата. Преди да изпратим хора там, ще ни трябва мощности, системи за генериране на гориво от марсиански кислород и вода “, – подчертава Зубрин, който основава "Марсианското общество“ през 1998 г. като платформа за научни форуми, обмен на мнения и лобистки интереси в изследването и развитието на Марс.

Плановете на Мъск да изпрати милион жители на Земята на Марс до 2050 г., според експертът са твърде “амбициозни". “Но ние можем да изпратим дотогава хиляда души, те ще създадат индустриални и селскостопански възможности на Марс, така че да има възможност да се поддържа жизнената дейност на повече хора. Колкото повече хора летят до Марс и се родят на Марс, толкова по-бързо ще разширим нашето присъствие, ще станем град до 2070 г., град с над милион или дори повече жители до 2100 г. “, казва Зубрин пред РИА Новости.

Дискутирайки дали изследването на Марс ще премине без човешки жертви, експертът каза: “Винаги ще съществува риск при изследването, но никога не е постигнато нищо голямо без смелост." Зубрин завърши интервюто с думите на съветския космонавт Юрий Гагарин – “Тръгнахме!"

Марс беше приоритет за НАСА по време на администрацията на Барак Обама, след това при Доналд Тръмп беше взет курс за връщане на човек на Луната, разработване на нейните ресурси и създаване на окололунна станция за тестване на технологии и възможности за бъдещи полети в далечния космос , включително Марс. Новата администрация на Джо Байдън все още не е обявила приоритетите си в космоса.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.02.2021 г.
0
 
 
Преди 30 г.НАСА искаха да населят луната. Сега обещават след по дълък пориод едномилионен град на Марс. Дали?
Aнонимен
на 24.02.2021 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: