Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Храм в Созопол пази мощите на Свети Йоан Кръстител
Автор: Екип Ruse24.bg 12:52 / 11.04.2024Коментари (0)667
©
“Мощите бяха открити през 2010 г. на остров Свети Иван в основата на Светата олтарна маса". Tова сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова - Димитър Недев, директор на Музеен център “Созопол".

“През лятото могат да се видят в църквата "Свети Кирил и Методий“, която е в близост до Археологическия музей. Мястото е много интересно, защото до нея има две църкви. Ранната е от VІ век, другата е след Х век, която стъпва върху нея. Там също бяха открити мощи, така че култовата традиция е хилядолетна – започва от елинистически храм, на който открихме архитектурни детайли и олтара, и завършва с това великолепно архитектурно творение, едно от късните архитектурни творения на самоукия майстор уста Генчо, който наследява традицията на Колю Фичето. Църквата в последните няколко години е изографисана, тя е функционална", коментира Недев.

Днес отиваме в сърцето и душата на Созопол – Стария град. Още през 610 г. пр. Хр. преселници от малоазийския град Милет основават на Созополския полуостров град-държава, наречена Аполония, а по-късно, след приемането на християнството, градът е преименуван на Созополис, което в превод от гръцки означава "Град на спасението“. След Освобождението градът получава и днешното си име – Созопол. През 1974 г. Старият град е обявен за музей. Какво можем да видим в Археологическия музей, продължава разказа на Димитър Недев:

“Това е музей, който представя историята на региона от края на VІ хилядолетие пр. Хр. до ХVІІ век. Музеят е забележителен с няколко обстоятелства, с няколко факта, с великолепната си колекция от рисувани гръцки вази. На територията на Созопол е най-големият и най-добре проучен предримски, древногръцки и тракийски некропол, разбира се, защото този некропол се ражда в една тракийска среда, въпреки че полисът е относително автономен. Самият град е създаден от милетчани. Културната традиция е около 7 хиляди години, ако се върнем назад. Това е най-забележителната колекция, именно – рисуваните вази, особено един тип, който изследователите приписват на т.нар. "Аполонийски майстор“. Това са керамични съдове от ІV век с богата полихромна декорация, които се отличават от останалите, тъй като именно този художник има много точен, детайлен рисунък, с използването на полихромия в зелено, бяло, синьо, с позлата. Но световноизвестен паметник от тази епоха е аполонийската каничка с изображение на тракийски войни. Такива експонати в историята или в изследванията на античната живопис са известни само два. Единият е в колекцията на местния музей, а другият е открит близо до Карнобат – в Исторически музей – Карнобат. Тези вази съпътстват винаги в чужбина, в чуждестранните национални изложби изящните златни и сребърни тракийски съкровища. Този експонат се отличава не само иконографски, но има една специфична форма. Рисунъкът е в традициите на древногръцката вазопис от V век пр. Хр., а формата е тракийска – затова е изключително рядък. Друга забележителност на музея – това е колекцията от антични и средновековни амфори. Иначе той покрива цялата хронологическа линия от обитаването на района. Включително са представени находки от праисторическата епоха, изследвани и придобити в резултат от дългогодишната дейност на Центъра за подводна археология и морска история, който резидира в Созопол. Тази година се подготвя съвместна изложба под работното заглавие "Тайни от морското дъно“. Съвсем накратко, без да детайлизирам и че най-голямата колекция от антични каменни котви и оловни щокове също се съхранява в този музей", разказа директорът на музея.

Защо Старият град на Созопол е подходяща дестинация дори и през април ще разберете, ако чуете звуковия файл!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: