Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Имате главоболие? В никакъв случай не се самолекувайте!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:06 / 09.11.2021Коментари (2)248
©
Пулсиране, изтръпване, притъпена или остра болка. Така протича главоболието – често срещано при много хора. Какви са причините и как да се справим с проблема? Говори д-р Кана Принова, ръководител на Клиника по нервни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в интервю за БНР.

- Д-р Принова, какво причинява главоболието и колко вида главоболие се диференцират?

- Според Международната класификация на главоболието то се дели на две големи групи – първични главоболия, които представляват 90% от всички случаи. Това са тензионно главоболие, мигрена, клъстерно главоболие. И вторични главоболия, които са около 10%, но те са симптом на друго, основно заболяване. И само 2% от тях се дължат на структурни промени на мозъка.

Независимо, че са малък процент много важно е вторичните главоболия да бъдат разграничени, защото понякога те са израз на сериозни заболявания и е важно да бъдат диагностицирани на време и пациентът да получи адекватна помощ. Качествената анамнеза при всички болни с главоболие също е от съществено значение, за да се уточни причината. Задължително трябва да се попита за продължителността на главоболието и как е започнало. Например, внезапно настъпилото главоболие изисква уточняване, защото може да се дължи на съдови заболявания на мозъка. Дали е постоянно или настъпва на пристъпи, локализацията, характеристиката на болката, придружаващите симптоми – гадене, повръщане, повишена температура, епилептични припадъци, травма на главата и т.н.

Много важни за отдиференциране на вторичното главоболие са т.нар. червени знамена:

• остро започнало главоболие;

• необичайно силно и влошаващо се в рамките на 24 часа;

• започнало след 50 години;

• започнало след физическо усилие;

• поява на висока температура;

• неврологични и общи симптоми.

- Що се отнася до първичното главоболие – какъв произход има, от кои тъкани и структури в главата произхожда?

- При първичното главоболие обичайно няма структурни промени и в основата обикновено е контракция на перикраниални и тилни мускули с последваща исхемия в същите и повишена болкова чувствителност. Но при първичните главоболия никога няма структурни промени.

Главоболие, което е с пулсиращ характер, обикновено придружено с гадене, повръщане, може да продължи с години и то да не е мигрена, а да бъде вследствие на една АВ-малформация или неруптурирала аневризма? Разбирате ли колко е важно да се уточни и да се изключи вторичното главоболие и тогава да приемем, че то е първично и да го лекуваме продължително време.

- Дехидратацията може ли да причини главоболие, т.е. ако не пием достатъчно вода да ни заболи главата?

- Да, точно така. Трябва да се има предвид, че най-засегнати са пациентите с мигрена. Застрашени са малките деца и възрастните, поради непълноценност на терморегулационната система, както и пациентите с придружаващи сърдечно-съдови и дихателни заболявания, болести на отделителната система и черния дроб.

- Как се лекува главоболието? При вторичното главоболие е ясно, че се лекува първичното заболяване? Но при първичното – какво трябва да се направи?

- Зависи какво е. Ако е мигрена, може да се лекува мигренозният пристъп или да се прави профилактика. Ако става въпрос за чести пристъпи, ако има злоупотреба с лекарства и т.н. тази профилактика се прави с антиконвулсанти, антидепресанти, бета-блокери и т.н. А самият мигренозен пристъп се лекува със специфични лекарства – триптани и ерготамини или нестероидни противовъпалителни и други.

Съветвам пациентите в никакъв случай да не се самолекуват.

Защото много често те имат собствени обяснения за оплакванията си от главоболие и започват лечение със симптоматични средства – аналгетици, към които се привиква или не решават дефинитивно проблема. Така че те трябва да бъдат консултирани с невролог, особено когато главоболието е продължително, когато е настъпило внезапно, когато е придружено с някакви други неврологични или общи симтоми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много хора ги боли глава, след като са пили повече алкохол, отколкото могат да понесат. Дайте рецепта как да си лекуват махмурлука, тях друго не ги интересува. За един приАтел питам.
0
 
 
Преди главата редовно ме болеше... но добре, че бяха лечителките по алеята на "славата" да ми я изшлайфат и сега вече мъркам като коте кротко и спокойно без болки в сухожилията.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: