Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Инструмент за шиене, секс играчка от II век или символ за късмет?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 21.02.2023Коментари (0)398
© Университетът в Нюкасъл
Дървен предмет, намерен в римска крепост на Адриановия вал във Великобритания, за който първоначално се е смятало, че е инструмент за шиене, може би е бил секс играчка от II век.

Експертите твърдят, че предметът, намерен в ров във Виндоланда - военен лагер на римската помощна войска - може да е най-ранният пример за дървен фалос, открит в бившата Римска империя, пише Би Би Си.

Въпреки това експертите не изключват възможността той да е бил и символ за късмет или инструмент за смилане на съставки.

Първоначално се е смятало, че това е инструмент за зашиване на обувки, защото е бил намерен заедно с десетки обувки. В обекта са открити още аксесоари и други малки инструменти, както и парчета кожа.

"Гладък в двата края“

Дължината на предмета е около 16 см, а максималният му диаметър в основата е около 4,6 см. Експерти от Университета в Нюкасъл сега смятат, че предметът може да е имал по-интимна употреба. Когато го анализирали, установили, че двата му края са забележимо по-гладки, което говори за многократна употреба във времето.

Диаметърът се стеснява към върха на предмета, където следите, оставени от резбаря, са най-видими.

"Знаем, че древните римляни и гърци са използвали сексуални инструменти - този предмет от Виндоланда може да е пример за такъв", каза преподавател по археология в университета в Нюкасъл.

Според археолозите друга възможност е предметът да е бил използван като инструмент за смилане на съставки за козметика или лекарства. Също така не се изключва да е бил част от статия, която хората са докосвали за късмет.

Намереният предмет е изложен в музея във Виндоланда. От там казват, че е той е уникален, тъй като е оцелял толкова дълго време.

Изображенията на мъжки гениталии играят важна роля в римския свят. Като изрязвали, рисували, гравирали и извайвали изображения на фалос - като самостоятелен елемент, като част от човешкото тяло или дори като оживял обект, снабден с крачета за тичане, римляните вярвали, че могат да предпазят от зло, да предизвикат плодородие и да си донесат късмет.

Във Виндоланда през годините са открити много фалически изображения. През 2006 г. е разкопана малка статуя на Бога на плодородието Приап в близост до пещ. Колекцията на музея във Виндоланда включва и кутии за печати с фалос на капака, както и други предмети, украсени с фалически изображения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: