Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изключвайте от мрежата: Едно зарядно за телефон изразходва 2-3 вата, ако не зарежда апарата, а стар телевизор – 20 вата, ако не работи
Автор: Десислава Томева 16:25 / 07.06.2024Коментари (5)1060
© Blagoevgrad24.bg
Пестенето на електричество не просто ще спести вашите пари, но спасява и околната среда. Вероятно това е новина за много от вас. В крайна сметка, когато включвате нещо в контакта, всичко изглежда чисто и безпроблемно - не виждате и не усещате каквото и да е замърсяване, както например се получава с автомобила. Но замърсяването се случва, то е там, при ядрената електроцентрала, която, за да работи и произвежда електричество, използва горива. С други думи, всеки път, когато светнете лампа, вие генерирате замърсяване на околната среда. Всъщност средностатистическият дом генерира повече замърсяване, отколкото средностатистическият автомобил. Със следващите редове ще се опитаме да променим това чрез редица съвети и трикове за пестене на електричеството в дома и офиса.

Какво е киловатчас (kWh)? Преди да видим колко точно струва електричеството, трябва да е ясно как се измерва. Когато купувате бензин или дизел за автомобила си, плащате за литър, обясняват експертите. Когато купувате електричество, плащате за изразходвани киловати на час (kWh). Ако използвате 1000 вата за 1 час, това е един киловатчас. За да получите киловатчасовете, вземете мощността на едно устройство, умножете го по часовете, в които го използвате, и разделете на 1000 (разделянето на 1000 променя ватчасовете към киловатчасове). Ако ползвате една 100-ватова крушка по 8 часа в денонощието (240 часа за месец), значи тя ще ви изразходва 24 киловатчаса (на месец). Възможно е устройството, което искате да засечете, да не показва колко му е мощността във ватове, а в ампери. Тогава умножете амперите по волтажа, за да получите ватовете. Например 2.5 ампера по 240 волта са равни на 600 вата.

Как да изчисляваме изразходваното електричество? За да разберете колко ви струва изразходваната енергия от дадено устройство, умножете получения резултат (от горната формула) по цената за киловатчас. Що се отнася до "цената за киловатчас", трябва да направим няколко уточнения. Макар че на сметката ви за ток пише фиксирана сума за изразходван киловатчас, към нея се добавят различни такси, като например стойност за снабдяване (в която се включва акциз, добавка за "зелена" енергия, високоефективно комбинирано производство и др.) и стойност за разпределение (в която пък влизат достъп до разпределителната мрежа и пренос през разпределителната мрежа), а накрая всичко се облага и с ДДС. Все пак ако кажем, че един киловатчас струва 20 стотинки и оставите една 100-ватова крушка да свети в продължение на 730 часа (един месец), по горната формула излиза, че само тя ще ви струва на месец 14.6 лева.

Каква е разликата между ват и киловатчас? Много хора се объркват, когато трябва да направят разграничение между ват и ватчас. Ватът е стойност за конкретния момент, а ватчасът е общата енергия, използвана за период от време (час). Често се случва някой да попита: "Това устройство харчи 100 вата. Но това за колко време е?". Не става въпрос за период от време, защото ватът е точно за този момент. Това е все едно да зададем въпроса: километражът на автомобила показва 60 километра в час, това за какъв период от време е? Не е период от време, това са 60 километра в час за момента. С други думи, ватовете показват колко енергия изисква устройството, за да работи, а ватчасовете - колко електричество е използвано за период от време.

И още няколко уточнения... Много устройства използват вариращо количество електроенергия. Например компютрите, в които количеството зависи от натоварването на системата. Или готварската печка, при която разходът се определя от градусите и от това, колко котлона са включени. Не толкова очевиден пример е пералнята, при която разликата е в пъти при изпирането на 30 градуса и при изпирането със студена вода. 

Разбира се, повечето устройства не работят 24 часа в денонощието, а е и трудно да бъдат засечени колко изразходват на ден. Освен ако не инвестирате в джаджа, която се нарича "портативен електромер" - включва се в електрическата мрежа, а към него се свързва съответното устройство. Струва около 50 лева и може да показва както колко електроенергия се изразходва в момента от устройство, така и колко ще изразходва то за определен период от време. Не на последно място е електричеството, което се изразходва, докато устройството не работи, но е включено в електрическата мрежа. Някои хора наричат това "вампирска мощност". Вампирската мощност на устройство не е никак много на пръв поглед (вж. карето "Любопитно за енергийната консумация и околната среда").

Едно зарядно за телефон изразходва 2-3 вата, ако не зарежда апарата, но един по-стар телевизор (който не е LCD) може да използва и 20 вата, ако не работи. Нека не забравяме и адаптерите, които, оставени включени в електрическата мрежа, продължават да консумират енергия. Ако са от евтините и са топли на допир дори когато не са включени към устройство, става въпрос за разход около 20 вата. Като теглим чертата, един средностатистически дом с повече потребителска електроника спокойно може да генерира над 100 вата вампирска мощност, която, ако използваме горната формула, е около 15 лева на месец от сметката за ток. Разбира се, съвсем различни ще бъдат числата, ако трябва да се изчисли вампирската мощност на един офис, където денонощно се държат включени към електрическата мрежа десетки устройства, компютри, климатици и пр.

Осветлението Крушките с нажежена жичка са най-масовите в България, но една такава преобразува над 90 процента от консумираната електроенергия в топлина и само останалото - в светлина, част от която дори е невидима за човешкото зрение. Една такава лампа може да струва под 1 лев, но в рамките на година е вероятно да смените десетки. За сметка на това можете да инвестирате в компактни флуоресцентни крушки (CFL; наричат се още "луминесцентни"). Те осигуряват същото количество светлина като обикновените (13-ватова CFL лампа свети със силата на 60-ватова обикновена), но използват една четвърт от енергията, при това траят около 10 хиляди часа. Това е поне 10 пъти повече в сравнение с обикновените крушки и цените им започват от около 5 лева. Можете да направите и по-скъпа инвестиция с LED (светодиодното осветление) крушки, които не съдържат вредни метали като живак, два пъти по-икономични са от CFL лампите и до 5 пъти по-дълготрайни (т.е. 50 пъти по-дълготрайни от обикновените). За разлика от луминесцентното осветление, светодиодното не излъчва УВ и ИЧ радиация, не генерира никаква топлина и излъчва светлина само във видимия за човека спектър. 

Микровълновата печка Микровълновите печки използват голямо количество енергия, за да затоплят, но за много по-малко време спрямо конвенционалните, с което реално пестят електричество. Използвайте ги също за затопляне на напитки. 

Термостатите Ако разполагате с отоплителна система и термостат, няколко корекции в температурата могат да направят чудеса. Щом намалите температурата само с 2 градуса, можете да спестите около 5-6 процента от сметката си за ток. Имайте предвид, че различните помещения имат нужда от различна температура. Една спалня или помещението с компютри спокойно могат да се държат на температура 17-18 градуса. В банята е достатъчна температура от 22 градуса, въпреки че мнозина предпочитат 25 градуса и нагоре.  

Плазма срещу LCD и CRT Макар че някои съвременни модели плазмени телевизори изразходват почти толкова електричество, колкото дисплеите с течни кристали, болшинството харчат между 30 и 60 процента повече от стандартното LCD. Консумация от 100-130 вата за плазмен дисплей е напълно нормално, също както един 19-инчов CRT е нормално да използва над 150 вата. LCD-тата за сметка на това са в диапазона 50-80 вата в зависимост от размера на екрана. 

Образовайте хората около вас Наистина е страхотно, че се интересувате от материали като настоящия и полагате усилия не просто да спестите от сметката си за ток, но и да опазвате околната среда. Още по-хубаво ще е, ако споделяте знанието си с хората около вас. Образовайте ги, посочете им преимуществата и очевидните недостатъци. Колкото повече хора се замислят и предприемат мерки, толкова повече гарантираме по-чисто бъдеще на наследниците си.

И още няколко бързи съвета - Грижете се за почистването на филтрите на климатиците - това е и здравословно, и икономично. - Много съвременни уреди предлагат специални режими или програми на работа, при които се пести енергия - обръщайте им внимание.  - Когато напускате помещение за повече от 10 минути, гасете осветлението. - Хладилници и фризери трябва да стоят далече от готварски печки и отоплителни тела - колкото по-висока е температурата около тях, толкова повече ще работят, за да охлаждат. - Хладилниците и фризерите трябва да се размразяват редовно - 1 см лед в камерата се равнява на около 70 процента по-висок разход на енергия. - Ако хладилникът и/или фризерът са препълнени, се нарушава циркулацията на въздуха и уредът ще използва поне 25 процента повече енергия за охлаждане. - Ползвайте стълбищата по-често - здравословно е и пестите електричество. - Аранжирайте така офиса/домашната среда, че да използвате максимално естествената светлина. - Монитор с яркост на максимум използва значително повече енергия, отколкото яркост на 50 процента. Имайте предвид, че белият екран и светлите цветове консумират повече енергия от тъмните.

Любопитно за енергийната консумация и околната среда - Най-големият енергиен консуматор в света е жилищният сектор на САЩ. - За 84 процента от енергията, която произвеждат САЩ, се използват изкопаеми горива (петрол, въглища). - В глобален мащаб 25 процента от общата консумирана енергия идва от домовете.  - Според Световната здравна организация, ако човек живее в мегаполис (град с 10 или повече милиона жители), въздухът, който диша ежедневно, ще се равнява на 20 изпушени цигари. 45 процента от токсичните вещества, тровещи почвата, са живак, кадмий и барий – и трите са съставна част от компютърните компоненти. Компютрите, телевизорите и другата електроника съставляват 155 млн. тона от отпадъка на Европа, 8 процента от който се просмуква в почвата. 

От производството на 1 кг компютърни компоненти производителите изхвърлят 5 кг отпадъчни материали. Близо 40 процента от изразходваната електроенергия от домашната електроника всъщност се консумира, когато устройствата са изключени или в режим на готовност. - 10 процента от изразходваната електроенергия в световен мащаб идва от домашната вампирска мощност. Всяка година потребителската електроника в Европа, която е изключена, но не и от електрическата мрежа, консумира електроенергия на стойност 3.5 млрд евро. 

Производството на един компютър, включително и монитор, изисква 242 кг изкопаемо гориво, 26 кг химикали и 1.5 тона вода. - Защо ползата от разделното изхвърляне на боклука е толкова голяма? Защото например спестената енергия от рециклирането само на четири пластмасови бутилки е достатъчна, за да захрани съвременна конфигурация за около 1 час.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.06.2024 г.
0
 
 
Ние ползваме все по енергоспестяващи уреди, Но цена се вдига.танто за кукуриго.
Aнонимен
на 10.06.2024 г.
0
 
 
Електричките са супер еко меко драйв
Aнонимен
на 10.06.2024 г.
0
 
 
Мдаа толкова много икономически ще се замогнем че даже и ще изнасяме енергия като изключим всичко и най вече и всички устройства който са с дистанционно управление че харчат 2 лв на година.
Aнонимен
на 10.06.2024 г.
0
 
 
Дзиленътъ пропаганда,Ка спрат милионерите яхти,басейни,замъци,мощни коли?!?! Тууугавааа може да се види промяна...ехооо
Aнонимен
на 08.06.2024 г.
0
 
 
Едно домакинство заюърсявало повече отединавтомобил!Това можахте да измислите,м!? Браво!Автомобилите ще ни убият и това време няма да е далеч!Оставени с включени двигатели когато не са в движение колко вредни емисии излъчват!Да оставим когато са в движение!Освен това шум и всеки катастрофи с жертви и хора със загубено здраве!Освен това тези от паркове и у се чудят какво да правят и току "изчистили" от зеленина! Растенията да единственият естествен пречидтвател на околната среда а онези безмозъчни я чистят ли чистят до "безценния "бетон! Ако наистина ви интересува екологияъау вземете о напишете една статия именно за това!Не ни занимавайте с глупости как зарядните замърсяват околната среда! На фона на автомобили,мотори,мръсни улици с препълнени контейнери с вонящ боклук!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: