Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изпепеляващата любов на Елисавета Багряна и Боян Пенев
Автор: Екип Ruse24.bg 14:37 / 24.03.2023Коментари (0)430
©
На 23 март, 1991 г. от този свят си отива една от най-обаятелните, колоритни и въздействащи поетеси в историята на българската лирика - Елисавета Багряна. Нейната поезия е може би най-женската, най-нежната и проникновена поезия, която литературната класика на България някога е познавала.

Светът на Багряна е магнетичен, грабващ, обсебващ, изплетен от обич и възторзи, от пламенни копнежи и неуморим полет на духа, от нежна, любовна мечтателност и мъжествена дързост, от пленителна женственост и всепобеждаваща упоритост, от огнено жизнелюбие и неописуемо безстрашие пред горчивите, понякога убийствени стрели на живота.

Един безкраен поетичен свят, единен и същевременно противоречив. Нейните стихове са изключително емоционални, бунтарски и едновременно с това – силно споени с традицията. Названието на първата ѝ стихосбирка "Вечната и святата" е симптоматично за творчеството ѝ – жената в нейната лирика е противоречива – едновременно вечна, свята и грешна – просто жена. Жена, която когато обича, обича с цялата си душа! Душа на птица. На жена! И няма как да е иначе. Голямата ѝ любов е толкова грешна, колкото и свята.

Една обречена, безумна, невъзможна, разтърсваща, изгаряща всичко по пътя си, любов. Такава е любовта между Елисавета Багряна и проф. Боян Пенев – двойката, която успя да победи обществените предразсъдъци и личните бариери, но не и смъртта, която понякога идва най-неочаквано. Когато през 1924 г. ги застига любовта, и двамата са женени – той за поетесата Дора Габе, а тя за царски офицер, от когото има 5-годишен син. Поетесата не може да удържи на пламенния порив и се хвърля в обятията на влюбения до полуда в нея литературен критик.

Лудата ѝ страст към Боян отвежда двамата в частна квартира и през 1926 г. успява да получи развод. Влюбените се впускат в планове за съвместен живот, припомня woman.bg.

Бракоразводното дело на Боян Пенев с Дора Габе е насрочено за 15 юли 1927 г., но само месец преди това Боян Пенев внезапно издъхва. Така завършва тази бурна и кратка любов. А красивото и искрено приятелство между Елисавета Багряна и Дора Габе, последвало след нея, е само един красив и семпъл щрих към нейния митологичен колорит. Багряна продължава да обича живота и да усеща неговата непреходна, и вечна хубост.

Стиховете ѝ са все така пропити от нежната прелест и женственост на едно сърце, родено да обича, да копнее, да живее своя земен живот дръзко и пълнокръвно. А как е обичал Боян Пенев своята Лиза, както той наричал Елисавета Багряна, може да почувствате от неговото писмо до нея – писмо, останало във времето, за да нашепва за една трагична, но голяма любов:

Mила Лиза, нямам никаква охота да пиша писма.

Какво бих могъл да ти кажа дори в най-дългото, най-подробното писмо? Само това, че те обичам много, че не съм те забравил и не ще те забравя, че сега те обичам все тъй силно, както и преди. Но бих ли могъл с обичта си да намаля мъката ти? Искам да те видя, да бъда с тебе насаме – не за да ти кажа нещо особено, а така – да те почувствам отблизо. Това желание страшно ме измъчва. Толкова много искам да те видя, че започвам да вярвам в чудеса, очаквам нещо невероятно, невъзможно. Ако в нас самите, в душите ни, няма прегради помежду ни, какво значение могат да имат външните прегради. Обичта ни ще ги победи – ще ги победи и времето.

Мъчително ми е да живея в тази действителност. Не се срещам с приятелите си, не защото предварително съм взел някакво решение, а защото не мога да ги понасям. Обикновено стоя в къщи затворен, работя – мъката ми не позволява да се съсредоточа. Често чукат на вратата ми – ала никому не отварям – не ми се приказва с никого. Искам да ти кажа – с М. избягвай да разговаряш за мен и за нашите отношения. М. носи със себе си някаква отрова – възможно е разговорът с нея да те измъчва – а аз не искам да се измъчваш, когато мислиш за мен. Искам само едно: да ме обичаш – и таз твоя обич – както и моята – да ти носи само радост – не да убива, а да закрепя вярата и волята ти. Не се отчайвай – не губи равновесие – бъди силна.

Предпочитай да страдаш – а не да се унижаваш. Знай, че навред, във всичките ти пътища съм с теб – нито за миг не те оставям сама в мисълта си – вярвай: ще мине време, ще бъдем отново заедно, ще забравим всички сегашни тревоги и неприятности.

Все си мисля как и де бихме могли да се срещнем сега. Имам впечатление, че всички ни следят – даже и нашите добри приятели. Едни от тях се изразили за нас: "Искат да ни заблуждават". Приятелите по никой начин не искат да бъдат заблудени – не искат даже за миг да си затворят очите. Ще умрат от любопитство, но няма да се успокоят, докато не разберат какво става помежду ни. И това ще мине. Ще остане само хубавото. Моето измъчено дете – целувам те много, много. Не ме забравяй и не се отчайвай.

Tвоя Боян Ноември 1925 г., четвъртък.

Още по темата: общо новини по темата: 5783
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: