Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Известен български актьор и режисьор почина след зверски побой от цигани
Автор: Екип Ruse24.bg 09:03 / 20.03.2021Коментари (1)986
©
Стефан Стайчев - актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е починал само седмица след като навърши 82-годишна възраст. Интелектуалецът е издъхнал в четвъртък, 18 март.

Стайчев е един от дългогодишните директори на Силистренския театър, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен в дома си от цигани, съобщава Силистра нюз. След това зверство така и не успява да се възстанови, споделят негови близки.

Днес напусна нашия свят един прекрасен човек - Стефан Стайчев - блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център.

Неуморен ентусиаст на театралното изкуство, той доказа и че когато това изкуство се твори с талант, ерудиция и вдъхновение, географските параметри губят своето значение и разделението на художествения живот на столичен и извънстоличен придобива много условен характер.

Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра, голямата преводачка от немски Емилия Стайчева, преодолявайки собствените си страдания след бандитското циганско нападение над дома му и нанесения му от грабителите нечовешки побой, след който Стефан вече не беше същият човек.

Дано правосъдието им въздаде според делата им. А ние винаги ще помним усмихнатия, оптимистичния, неуморния в доброто, талантливия театрал и наш стар приятел Стефан. Той остави светла диря тук, на земята, тя ще му свети и в небесния му път", написа във Фейсбук неговия близък и приятел проф. Кирил Топалов.

Стефан Стайчев е роден в София. Започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър "София" (1966-1970), после актьор в театър "София" (1970-78,1982 -97). Там започват и първите му изяви като режисьор.

Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър, това е на неговата пиеса "Свободно място във влака", играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла "Ангели-чудовища" от Ж. Кокто.

Стефан Стайчев е автор и на пиеси като "Рисунки през август", "Цар Симеон", "Златният век", получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена "Елате ни вижте" и "Направи нещо, Мет!". И за двете театърът получи наградата "Икар" за сценография на САБ-2001 г.

Създал на сцената незабравими спектакли от които "Бряг" от Ю. Бондарев, "Цар Симеон Велики" - автор и режисьор, "Вражелец" от Ст. Л. Костов, "Доктор" от Б. Нушич, "Натан Мъдрецът" от Г.Е. Лесинг, "Добруджанска рапсодия" от Ал.Гиргинов и Ст. Стайчев, "От бесилото към безсмъртието" драматизация Ст.Стайчев - един от най-гледаните спектакли, "Тимон от Атина", "Златният век - Цар Симеон Велики", "Гераците" от Е. Пелин и много други, оставили у всеки зрител частица духовна енергия.

Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша, Германия, Русия и др. За всеотдайната дейност с уважение и възхищение си спомнят и днес гражданите на Силистра. Със своя талант, ерудиция и качества на достоен човек допринесе изключително много за театралното изкуство в Силистра.Поклон пред паметта му!






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Въвеждам ново правило: всеки мъж през живота си трябва да направи следните неща: 1 - да създаде семейство. 2 - да построи дом. 3 - да убие поне десет циганина. Амин.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: