Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Известна турска актриса отива в затвора?
Автор: Екип Ruse24.bg 08:45 / 20.04.2023Коментари (0)280
©
Голямата турска актриса Хазал Кая се оказа в центъра на голям скандал в родината си. Тя е заплашена от 2 години и 4 месеца затвор по обвинение за обида в социалните мрежи.

Звездата, прочула се с участието си в множество хитови сериали, е с повдигнати обвинения заради коментар по адрес на 27-годишния сержант Муса Орхан, които е подсъдим за изнасилване, станало причина за самоубийството на млада жена от град Батман.

Изготвени са обвинителни актова с искане за лишаване на свобода и на актрисите Езги Мола и Фарах Зейнеп Абдула, които също са се изказали негативно за престъплението, разтърсило южната ни съседка.

На 18 август 2020 г. 18-годишната Ипек Ир се простреля с пистолет в дома си квартал Бешири в турския град Батман и по-късно почина в болница. 34 дни след самоубийството на Ипек бе открито предсмъртното й писмо, в което тя обяснява, че е била сексуално малтретирана от Муса Орхан. Той бе обвинен в сексуално посегателство, като магистратите поискаха той търка наровете в затвора в продължение на 12 години.

След като разследването на случая приключи, срещу Хазал Кая бе съставен обвинителен акт с искане за лишаване от свобода до 2 години и 4 месеца за обида с гласово и писмено съобщение в социалните мрежи, пише "Телеграф".

Хазал Кая даде показания пред съда, заявявайки, че самоубийството на Ипек Ер е предизвикало широк обществен отзвук и лично я е разтърсило.

"Това беше събитие, което повлия на общественото самосъзнание. Твърдението за сексуално посегателство бе подкрепено от съдебномедицинските доклади, а възможното освобождаване на Муса Орхан разклати както моята вяра в правораздавателната система, така и на цялото общество. Обявиха, че моята приятелка и колежка Езги Мола ще бъде съдена за обида. Разбунтувах се срещу тази ситуация и публикувах своето мнение в Twitter", обяви Кая пред Темида.

"Прочетох писмото на Ипек много пъти. В него тя казва: "Муса Орхан унищожи надеждите ми, оскверни ме и разруши моя свят“. Ипек подробно описва насилието, на което е станала жертва. Причина за моята реакция е, че всички надежди на едно младо момиче бяха отнети от човек, който използвайки служебното си положение, я принуди да посегне на живота си. Това е чувствителен въпрос за честта и достойнството на една млада жена“, разясни актрисата.

"Не желая да принадлежа към правна система, в която е престъпление да наречеш изнасилвача – изнасилвач“, категорична е Хазал Кая.

Известната изпълнителка подчерта, че Муса Орхан вече е осъден на 10 години затвор за престъплението, като присъдата е потвърдена и на втора инстанция.

Хазал Кая, която е сред най-големите активистки за правата на жените в Турция, е убедена, че реакцията й не противоречи на закона.

"Ние знаем колко е важно да се създаде обществен натиск по този въпрос, както и необходимостта от прилагане на съществуващите закони по най-ефективния начин за предотвратяване на насилието, сексуалното малтретиране и сексуалното насилие срещу жени. Като актриса винаги съм се стремяла гласът ми да се чува по такива въпроси“, заяви Кая.

Адвокатът на подсъдимия Муса Орхан пък обвини Хазал Кая в популизъм и обяви, че тя е нарушила Конституцията на страната, нарушавайки правата на неговия клиент.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: