Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се справим с мухъла, появил се след конденза на прозорците през зимата?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:05 / 26.04.2024Коментари (0)1154
© Blagoevgrad24.bg
Мухълът в дома или офиса ви не просто съсипва интериора и мебелите и създава усещането за неподдържана среда, но според последните данни на СЗО поражда риск от заболявания и алергични реакции, които в редки случаи могат да бъдат тежки и дори животозастрашаващи. Резултатите от проучванията са особено значими за страдащите от хронични белодробни заболявания и астма пациенти, при които продължителното пребиваване или работа в среда с мухъл обострят състоянието и могат да са причината за тежък пристъп. Особено уязвими са децата, възрастните хора и тези с отслабена имунна система. 

Рискове и опасности, които мухълът поражда:

Дихателни проблеми

Спорите на мухъла, намиращи се във въздуха в засегнатите помещения могат да произвеждат алергени, дразнители и микотоксини, някои от които могат да бъдат токсични, като това важи особено за чувствителните и алергични хора.

Този процес, съчетан с наличието на влага, водеща до разграждането на строителни материали като мазилката на стените ви например, увеличава наличието на дразнещите прахови частици във въздуха и води до по-чести изяви на здравословните проблеми, свързани с белите дробове, носа и гърлото, особено при вече засегнатите от хронично белодробно заболяване.

Алергични реакции

Склонните към алергия хора могат да имат неприятни симптоми от страна на горните дихателни пътища като хрема, кашлица, както и сълзене от очите, пребивавайки дълго в среда с мухъл.

Бактериални заболявания

Поява на микроби и бактерии като резултат от развитието на мухъл в помещенията не е изключена. Излагането на тези бактерии може да предизвика възпалителен отговор при някои хора според Световната здравна организация. Това увеличава риска от бронхиални и гъбични инфекции, пневмонит, бронхит, алергичен алвеолит, хроничен риносинузит, алергичен гъбичен синузит, проблеми с долните дихателни пътища и др. 

Всичко това прави усилията да се справим с мухъла значими и важни за съхраняване на здравето и поддържане на здравословна среда. Как да се справим обаче, когато е необходимо да извършим почистване на мухъл от помещенията? Да заложим на препарати, доказали се на пазара, или да разчитаме на методи, щадящи за хората и животните, откраднати от кухнята или природата? Вижте нашите топ 10 доказани средства за почистване на мухъл, които са наистина ефективни и за които не се нуждаете от специализиран магазин за препарати.

Почистване на мухъл – 10 средства, които работят:

Белина

Това средство не е естествено, не е безопасно за вдишване от хора и животни, но пък е толкова ефективно, че няма как да го пропуснем. Белината безотказно унищожава мухъл и плесен, а по отношение на безопасността просто дръжте децата и домашните си любимци далеч, докато чистите, а след това проветрете добре. Колкото и да е неприятна като миризма и да е химическо решение, белината е по-добрият избор от специализирани препарати за справяне с мухъла, които е възможно да са по-токсични и от самия него. Не пропускайте личните предпазни средства, когато работите с белина – ръкавици, маска и очила са абсолютният минимум.

Бял оцет

Оцетът е номер 1 в списъка на естествените убийци  на мухъл. Ефективността му е изненадваща и обещаваща и в борбата с плесен. Най-хубавото е, че постига впечатляващи резултати без рисковете за здравето и без вредите, които нанасят химическите почистващи препарати. Оцетът е известен и с антибактериалните си свойства, които са допълнителен плюс, когато говорим за почистване на мухъл. Миризмата му не е най-приятната на света, но пък и белината не ухае на цветя, така че примирете се с нея, обещаваме бързо да изветрее без следа.

Разтвор на водороден пероксид

Обещаващи резултати, висока ефективност и нетоксичност – това средство за справяне с мухъла е по-силно от оцета и е тежката артилерия, ако сте допуснали толкова тежка ситуация с мухъла в дома ви, че белият оцет се е провалил. Евтин е, достъпен, има изразени противогъбични, антивирусни, антибактериални свойства и неприятната му миризма бързо изчезва, така че няма от какво да се притеснявате, ако изборът ви на средство за почистване на мухъл се спре на водородния пероксид.

Етерично масло

Търсите средство, което ухае приятно и може да нанесете на кожата си, тоест не е нужно да взимате строги предпазни мерки, работейки с него? Чаеното дърво, което лекува кожата ви, ще излекува и дома ви от плесен и мухъл. Етеричното масло от чаено дърво е ефективен и естествен убиец на мухъла и има изразени антибактериални свойства, които допринасят за крайния резултат. Още по-добрата новина е, че има и превантивно действие – ако третирате участъците системно, гарантирате си, че мухълът няма да се завърне, както и че няма да се появи.

Сода за хляб

Използваме я за почистване на целия дом, за избелване на зъбите, за печивата, така че не се учудваме, че е ефективна и срещу мухъл. Тя е чудото от кухненския шкаф, което работи и е напълно безопасно за здравето.

Екстракт от семена на грейпфрут

Искате да постигнете почистване на мухъла и аромат за дома, които е омайващ за сетивата? Има и такова решение, което е ефективно и работи – семената на грейпфрута ви дават възможност да унищожите мухъла и да ароматизирате приятно дома.

Водка

Тук ще останем безмълвни, тъй като разбираме какво чувстват почитателите на тази спиртна напитка, виждайки как тя отива по стените върху мухъла. Ако ще си пийвате по време на работа, нека не е до съда, в който е водката за почистване.

Ябълков оцет

Белият оцет се счита за по-ефективното средство за почистване на мухъл, но и ябълковият ще ви помогне да се справите с трудната задача. Безвреден, безопасен и работещ вариант за дома.

Борна киселина

Бораксът също попада сред 10-те ефективни средства за почистване на мухъл, средство за превенция срещу повторната му поява е, работи безотказно, но е важно да имате предвид, че е токсичен, макар че е естествено средство за справяне с проблема. Работете внимателно и вземете мерки за лична защита, а след това почистете щателно.

Лимонов сок

Имайки предвид, че оцетът, който е киселина, помага в борбата с мухъла, не се учудваме, че и лимонът също действа безотказно. Има и бонус ефект – ароматизира прекрасно дома. Съветите събраха от actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: