Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да ядем пица и паста без да трупаме кила
Автор: Екип Ruse24.bg 10:22 / 08.01.2021Коментари (0)556
©
Пицата и пастата, колкото и да е странно, са не само вкусна, но и здравословна храна. А с варено говеждо месо, което често се появява в различни диети за отслабване, в Япония се свързва цял ритуал, въпреки че като цяло те не обичат много месото, пише Риа Новости, цитирани от "Дарик".

Вижте кои храни е полезно да вземете от различни кухни по света и как да ядете пица и да не напълнявате. 

От истинската паста не се дебелее 

Една от най-популярните национални в света като цяло е италианската. Но колко полезна е тя? Пица, паста е първото нещо, което ви идва на ум.

"Нашата се счита за една от най-здравословните. Това косвено се потвърждава от дълголетието на италианците. Дори в много напреднала възраст (над 90 години) те остават активни и весели", казва собственикът на верига от ресторанти шеф Луиджи Подди.

Италианската кухня се основава на зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения, както и морски дарове, сирена, месо. Освен това зеленчуците и плодовете са сезонни, за предпочитане от собствената им градина.

Паста - само от твърда пшеница.

"Такава паста дава енергия и в нея има умерено количество калории. Тези, които са особено внимателни за фигурата си, да добавят по-леки зеленчукови сосове", обясни Луиджи Пожи, който е категоричен, че от истинските тестени изделия не се напълнява. 

Не повече от пет съставки и малко масло

Дори пицата не е нездравословна храна, на за да не надебелявате от нея, трябва да използвате специално високо протеиново брашно, тестото трябва да се остави да престои поне 48 часа, а резултатът е въздушен, лесно смилаем продукт, който не провокира жажда по време на храносмилането.

"Друга тайна на италианската кухня е простотата на рецептите: в едно ястие трябва да има не повече от пет съставки“, каза още Луиджи Поджи.

Също така в Италия майонеза не се използва, а за за дресинга италианците използват екстра върджин зехтин.

Същото може да се каже и за гръцката, испанската и средиземноморската кухня като цяло, която се смята за една от най-здравословните в света.

Трябва да внимавате с маслото.

"Много хора смятат, че колкото повече е то, толкова по-здравословно е, отбелязва Екатерина Муравьова, експерт по корекция на теглото и психология на храненето. "Това е доста опасна заблуда", смята тя.

Кухня на дълголетието

В Япония много хора са на възраст над 100 години, а най-старият обитател на Земята е японката Кейн Танаке, която е родена на 2 януари 1903 година. Така че не напразно местната кухня е призната за стандарт за здравословно хранене.

"Имаме важни нюанси, ритуали и правила", обясняват от Японската национална туристическа организация (JNTO). "Нашите готвачи готвят само с пресни съставки, така че всяко ястие е част от сезона.", добавят те. 

Дори преди 150 години японците са били много предпазливи към месото. Сега говеждото Wagyu е известно по целия свят. Европейците особено обичат пържолите от него.

Но за привържениците на здравословния начин на живот има шабу-шабу, а похапването му е цял ритуал. За да го приготвите ще ви е необходима тенджера с вряла вода и тънко нарязани зеленчуци и месо. Първо се слагат зеленчуците, за да стане бульона. След това нарязаното на тънки парчета говеждо месо се потапя за кратко в бульона. 

Но все пак основата на всички ястия е оризът. Рибата, морските дарове, зеленчуците и гъбите също са много важни. Рибата и морските дарове съдържат необходимия ни йод, както и огромен набор от микроелементи и витамини.

Диетологът Инна Кононенко обяснява в своя блог колко полезни са морските дарове. Например, 100 грама миди съдържат 16 процента от дневния протеин с аминокиселини, които не се съдържат в рибата или говеждото месо.Скаридите съдържат провитамин А за зрение, витамини от група В за укрепване на косата и ноктите, витамини D и Е, които поддържат кръвоносната система, витамин С, който е полезен за имунитета.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: