Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как дигиталните наративи ни помагат да си обясним сложни феномени?
Автор: Благой Иванов 13:24 / 10.09.2023Коментари (0)376
© Фокус
Интерактивни дигитални наративи могат да бъдат изключително приложими в конкретни ситуации в днешния свят. Това каза в предаването "Сториборд“ с Благой Иванов на Радио "Фокус“ организаторът на ивента Ива Георгиева.

Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи“  е организирана от европейския интердисциплинарния научен проект INDCOR – организация, която осъществява един европейски проект за анализ и представяне на концепцията на интерактивни дигитални наративи пред по-широка публика. Идеята е по какъв начин тези интерактивни дигитални наративи могат да бъдат  приложими в конкретни ситуации в днешния забързан и сложен свят.

"Събитието е разделено на два етапа, като първите два дена 13 и 14 септември са затворени за широката публика. Програмата включва специализирани работни сесии за предварително поканените специалисти от над 20 държави, които ще се образоват за това какво става в самия проект, какви продукти и резултати има, и по какъв начин те могат да използват това, което ще получат като знания през тези два дена, в собствената си работа, която обхваща различни сфери, като политика, право, медии, журналистика и т.н. Третият ден цели продуктите на тази съвместна работа да бъдат споделени с по-широка публика, разказа още Ива Георгиева.

"Бихме искали да поканим всички, които се интересуват от това по какъв начин тези интерактивни дигитални наративи се намесват в ежедневието ни, и биха могли да бъдат използвани да обяснят феномени, които ни се струват много комплексни и необясними", обърна се тя към слушателите.

По думите й пример за това е работата с интерактивни дигитални наративи с такива понятия, като "фалшиви новини“, които са комплексни понятия и са базирани на наративи, които консумираме в различни медии. И тези наративи могат да бъдат изключително противоположни. Разбирането за това именно стават с помощта на работата с интерактивните дигитални наративи, и по този начин човек може да се образова как и по какъв начин да консумира информацията, която му е предложена.

"Широката публика ще може да се включи в специално подготвените работилници, дискусии и презентации на прототипи, включващи интерактивни дигитални наративи, от различни области. "Използването на игровия елемент за обяснение и проработване на някакви неща, които са важни за обществото, е един добър метод, който интерактивните дигитални наративи използват. По време и на самата среща ще бъдат използвани игрови елементи или конкретни дигитални игри, за да приложи на практика това, което самият проект има за цел,“ обясни още организаторът на събитието.

"Все още се учим по какъв начин можем да бъдем полезни, - сподели още Ива Георгиева, - в крайна сметка това е целта. Абстрактни изследвания всеки може да прави, и идеята е да бъде достъпно това, което е научено, за публиката и да може да бъде прилагано в изключително важни сфери, включително и креативни. Смятам се, че такъв тип опит е все още нов и ще бъде изключително интересно какво ще получим като краен резултат", заключи Ива Георгиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: