Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как ще изглежда светът през 2050 година?
Автор: Оля Ал-Ахмед 22:02 / 17.04.2024Коментари (0)737
©
Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда, финанси, технологии и идеи за управление?

Един от водещите анализатори на глобалните тенденции в икономиката, бизнеса и обществото, Хеймиш Макрей, ни води на вълнуващо пътешествие през следващите 30 години. Като се основава на десетилетни изследвания и съчетава икономическата преценка с историческата перспектива, той претегля възможностите и опасностите, пред които сме изправени, анализирайки икономическите тектонски плочи на миналото и настоящето, за да може по този начин да начертае карта на бъдещето.

Книгата "Светът през 2050 година" е жизненоважен пътеводител за всички, които се тревожат за това какво крие бъдещето. Разберем ли как се променя нашият свят, ще бъдем в по-добра позиция да подсигурим бъдещето си през десетилетията, които предстоят.

Авторът и Хеймиш Макрей е икономически коментатор за вестник "Индипендънт“ и всяка седмица има колонка по въпросите на икономиката и финансите в "Мейл он Сънди" и за вестник "Ай". Бил е финансов редактор в "Гардиън" и "Индипендънт“ и е носител на множество награди, в това число за бизнес и Наградата на британската преса за финансов журналист на годината . Той е почетен сътрудник на Фондация "Оруел". Сред другите му книги са заглавия като "Светът през 2020 г.: сила, култура и просперитет. Поглед в бъдещето"; "Какво носи успех във времена на напрежение", както и написаната заедно с Франсис Кернкрос "Градът на капитала: Лондон като финансов център".

Книга за бъдещето разкрива какъв ще бъде светът през 2050 година

Авторът на в. "Индипендънт", който има седмична колонка в раздел икономика и финанси – Хеймиш Макрей, – издаде книга с прогнозите си бъдещето. Изданието се казва "Светът през 2050 година" и на български език излиза с логото на Книгомания – вече може да бъде намерено в книжарниците. Основните теми, които засяга икономистът в рамките на близо 500 страници, са свързани с демографията, околната среда, финансите, технологиите и политиката и как те ще повлияят на обществото в глобален план. "Разберем ли как се променя нашият свят, ще бъдем в по-добра позиция да подсигурим бъдещето си през десетилетията, които предстоят", пише Макрей.

Той анализира поотделно в перспектива Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка, Близкия изток, Австралия, Нова Зеландия и Тихия океан. Идеята е да се коментират основните икономически тенденции, които ще доминират в следващите 25–30 години (едно поколение напред), като първоначалните признаци за проявата им вече са налице. Достъпните статистически данни позволяват да се прецени кои страни и региони ще претърпят по-бърз напредък и кои ще забавят темпотос и на развитие. Вече могат да се направят прогнози и за развитието на политическата и социалната сфера.

Авторът на "Светът през 2050 година“ не пропуска да обърне внимание и на темата за екологията – отношението на човека към природата, което ще става все по-ключово и ще се говори все повече за намаляване на вредните емисии, да се ограничава използването на питейната вода и природните ресурси.

Една от най-трудните задачи е прогнозирането на новите технологии и приложението им в общественото битие. Поради динамичното развитие на техниката в последните няколко години (особено от ковид-пандемията насам) е трудно да се предвидят пробивите, тъй като не се знаят иновационните разработки. Но е факт, че множество области от обществения живот, здравеопазването, образованието и икономиката се нуждаят от нови технологични решения. От една страна, те ще спомогнат жизненият ни стандарт да продължи да нараства, но от друга, е важно да бъде преодолян негатизивмът към тях и да бъдат правилно контролирани, за да не се наруши общественият порядък.

В "Светът през 2050 година" Хеймиш Макрей много вещо анализира неизбежната взимовръзка на икономическата мощ с политиката и конфликтите между държавите: между Китай и САЩ, между Китай и Индия, Русия и Европа, размириците в Близкия изток и др. Какво ни очаква – един по-добре балансиран или по-хаотичен свят?

Богатият житейски и професионален опит на Макрей и личните впечатления от почти всички места, за които пише, му дават основание да прояви предпазлив оптимизъм.

В последната глава на "Светът през 2050 година“ Макрей очертава 10 големи идеи, от които ще зависи обликът на света.

1. През 2050 г. около две трети от населението на света ще принадлежат на средната класа. Това не се е случвало никога досега в историята. Но новата средна класа ще разполага с по-малко жизнено пространство в сравнение със сегашната. Очаква се и застаряващият по-богат свят да бъде по-миролюбив и да се опита по-добре да държи под контрол съперничествата.

2. САЩ ще бъдат по-спокойни, по-самоуверени и по-добронамерени в собствените си възможности, но вече няма да бъдат първа икономическа сила.

3. Китай ще бъде най-голямата икономика в света и ще се пренасочи от агресия към сътрудничество.

4. Държави от Африка ще бъдат най-развиващите се, а САЩ ще са с най-младото население сред икономически развитите държави. САЩ ще продължи да привлича като магнит талантливите хора от цял свят.

5. Европейският съюз ще придобие нова структура – на ядро и периферия. Много вероятно е да се стигне до валутна криза по отношение на еврото.

6. Индия ще заеме полагащото й се място на една от великите сили на планетата, но преди това ще трябва да се справи с редица трудности: подобряване на образователната система, преодоляване на екологичния натиск, създаване на политическо партньорство с Пакистан и Бангладеш, преодоляване на съревнованието с Китай.

7. Глобализацията ще промени своята посока – от движение на стоки към движение на идеи и пари. Търговията с горива ще достигне върха си и ще започне да запада, търговията на промишлени стоки ще намалее като обем. Големите пари ще се прави в областта на дизайна и маркетинга.

8. Светът ще е наясно как най-добре да използва възможностите на комуникационната революция.

9. Технологиите ще са ни все повече в помощ.

10. По-хармонични отношения между човечеството и планетата.

В заключение – нека обърнем внимание на обобщението на финансовия анализатор Хеймиш Макрей от последните страници на "Светът през 2050 година“" което да ни послужи и като предупреждение:

"Имам основание да съм уверен, че човечеството ще съумее да премине през предстоящия труден период, без да допусне да се случи някоя катастрофа. (...) Великите сили в света ще имат трудно съвместно съществуване, но не и въоръжен конфликт. Основната причина да смятам така е, че в паметта на поколенията все още се е запазил горчивият спомен от катастрофалните за човечеството от първи петдесет години на ХХ век".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Закупуване на самолети F-16
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: